Να δικαιολογήσουν ποσά που κατέθεσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την τελευταία 14ετία και τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ηλεκτρονική διασταύρωση με τις φορολογικές τους δηλώσεις, καλούνται 250.000 φορολογούμενοι. Πρόκειται για το "καταθεσιολόγιο", μια πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών από τις αρχές του 2015, για την σύγκριση των "πρωτογενών" καταθέσεων με τα εισοδήματα που δηλώσεων.

Το βασικό πρόβλημα ήταν ότ�� αρχικά δεν υπήρχε αξιόπιστο και αποτελεσματικό λογισμικό προκειμένου να γίνουν οι διασταυρώσεις μεταξύ στοιχείων καταθέσεων που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες και των φορολογικών δεδομένων. Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι έχουν πλέον διαθέτουν το κατάλληλο λογισμικό, το οποίο μπορεί να ξεχωρίζει αυτόματα ποιες καταθέσεις είναι "πρωτογενείς", δηλαδή δεν αποτελούν απλή μεταφορά ποσών από έναν λογαριασμό σε άλλον λογαριασμό του ίδιου φορολογούμενου.

Στην πρώτη συνολικ�� διασταύρωση που έγινε προέκυψαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων στην οποία περιελήφθησαν οι καταθέσεις περίπου 1.270.000 καταθετών οι οποίοι περιλαμβάνονται σε όλες τις λεγόμενες λίστες φοροδιαφυγής (π.χ. Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων, μεγαλοκαταθετών). Η βάση αυτή με τη χρήση του νέου λογισμικού διασταυρώθηκε με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των ίδιων καταθετών, διορθωμένη ως προς τις "πρωτογενείς" καταθέσεις, όπως αναφέρθηκε.

Η διασταύρωση αυτή έδειξε ότι σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζονται σε περίπου 250.000 καταθέτες. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό θα είναι αξιόπιστα ως προς τη φοροδιαφυγή, διότι πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες από κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή (π.χ. γιατρούς, δικηγόρους, κατασκευαστές ακινήτων).

Ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι και αρκετοί από όσους πιάστηκαν στα δίχτυα της διασταύρωσης θα μπορέσουν τελικά να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις χωρίς ωστόσο να αποφύγουν την ταλαιπωρία με απανωτές επισκέψεις στην εφορία και το κόστος με την πρόσληψη δικηγόρων κλπ Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα των 250.000 που έδειξε η διασταύρωση δεν είναι οριστική, καθώς στο ΥΠΟΙΚ περιμένουν και στοιχεία από την κεφαλαιαγορά για αγορές χρηματοοικονομικών προϊόντων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων.

Η διασταύρωση αφορά φορολογικές δηλώσεις και καταθέσεις από το 2002 (έτος εισαγωγής του ευρώ) έως το 2015 και όσοι εντοπίσθηκαν πρόκειται να λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο. Τα ειδοποιητήρια, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται να σταλούν όταν θεσπιστεί η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων θα λειτουργήσει έτσι ως μέσο πίεσης προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Η ρύθμιση βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των θεσμών καθώς οι τελευταίοι δεν επιτρέπουν μια μορφή ρύθμισης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "χαριστική" αλλά και άδικη για όσους δήλωναν τα εισοδήματά τους. Έτσι προκρίνουν πολύ υψηλούς συντελεστές φορολόγησης για την ένταξη στη ρύθμιση, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και στο 120% του ποσού που έχει αποκρυφτεί.

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ θέλει μια ρύθμιση με "λογικό" συντελεστή που θα δώσει κίνητρο σε όποιον έχει "μαύρο" χρήμα να το δηλώσει και να κάνει μια νέα αρχή στη σχέση του με την εφορία.