​Ούτε τον επόμενο χρόνο δεν τελειώνουν τα βάσανα των φορολογούμενων, αφού το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο Δευτέρα στη Βουλή βασίζεται κατά κύριο λόγο σε νέους φόρους. Πολίτες και επιχειρήσεις θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να επαληθευτεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για πρόσθετα έσοδα το 2017 ύψους τουλάχιστον 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, πολλοί από τους φόρους που θα στηρίξουν τα έσοδα του επόμενου έτους έχουν ήδη ξεκινήσει να επιβάλλονται.

Από χθες Σάββατο, αυξήθηκε κατά 13 λεπτά του αγροτικό πετρέλαιο. Στις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται κατά 6 λεπτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω αύξησης του φόρου, ενώ από την Πρωτοχρονιά ξεκινά νέο τσουνάμι φόρων .

Η αμόλυβδη αυξάνεται κατά 4 λεπτά, το ντίζελ κατά 8 λεπτά΄και το υγραέριο κ��νησης κατά 7 λεπτά. Από τις αυξήσεις στα καύσιμα, οι πολίτες θα πληρώσουν 400 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα.

Επίσης, η τιμή του πακέτου των τσιγάρων θα αυξηθεί κατά περίπου 0,7 ευρώ ανά πακέτο, ενώ θα επιβληθεί και φόρος 10 λεπτά ανά ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου,φέρνοντας πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, επιβάλλεται φόρος έως 4 ευρώ ανά κιλό στον καφέ και 5% στη σταθερή τηλεφωνία, που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει και περικοπές δαπανών 715 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την περικοπή του ΕΚΑΣ, τις "ουρές" στις μειώσεις συντάξεων και την περικοπή οικογενειακών παροχών σε νέους συνταξιούχους.