Σε κάθετη πτώση βρίσκεται η είσπραξη εσόδων από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς οκτώ στους δέκα επιβάτες τους, δεν πληρώνουν εισιτήριο!

Όπως αναφέρει η Ημερησία σε σχετικό δημοσίευμα, τα έσοδα του φετινού Αυγούστου, ήταν ακόμα λιγότερα και από τον περσινό, όπου ήταν νωπό το ζήτημα των capital controls. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι τον Αύγουστο τα έσοδα του ΟΣΥ ανήλθαν στα 5,5 εκ. ευρώ, αλλά φέτος δεν ξεπέρασαν τα 5 εκ. ευρώ, την ώρα που η μισθοδοσία του οργανισμού ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως δηλώνουν εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ στην εφημερίδα, αρκετοί από τους επιβάτες χρησιμοποιούν ως πρόφαση το ότι είναι άνεργοι, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τη νέα ρύθμιση που επιτρέπει σε ανέργους που θα επιδείξουν κάρτα ΟΑΕΔ, να επιβιβάζονται χωρίς εισιτήριο.

Στον ΟΑΣΑ, αναμένουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση από τα έσοδα των εισιτηρίων για τον Σεπτέμβριο και εκτιμούν ότι η «μαύρη τρύπα» 77 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλεπόταν για φέτος, ίσως να είναι και φρούδες ελπίδες μπροστά στα νούμερα που πρόκειται να έρθουν.

Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη των προϋπολογισμών, η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ) είχε για το 2015 έσοδα 111,5 εκατ. ευρώ και έξοδα 144 εκατ. ευρώ. Tα προηγούμενα χρόνια εμφάνιζε κερδοφορία και δεν χρειάστηκε κρατική επιχορήγηση, αλλά φέτος θα λάβει επιχορήγηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Ο ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ) εμφάνισε συνολικά κέρδη σχεδόν 300 εκατ. ευρώ και έξοδα 377 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν συνεχιστεί η μείωση στις εισπράξεις από τα εισιτήρια, οι ζημιές μπορεί να ξεπεράσουν στο σύνολό τους τα 130 εκατομμύρια ευρώ!