​​Ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας για τους φορολογούμενους καθώς θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά τρεις τσουχτερούς φόρους: Την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ όσοι έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους από παλαιότερους φόρους θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση της ρύθμισης. Το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσουν αν��ρχεται στα δυο δισεκατομμύρια ευρώ.


Ήδη πάντως πολλοί φορολογούμενοι σηκώνουν ψηλά τα χέρια. Μια από αυτούς είναι και η κυρία Δήμητρα Ξαγοράρη που διατηρεί κατάστημα με ρούχα στον Πειραιά. «Πώς θα πληρώσουμε; Λεφτά δεν έχουμε. Τελειώσανε. Δουλειά δεν υπάρχει. Εδώ δεν φτάνουν για να φάμε. Ας μας βάλουν πρόστιμα» δηλώνει στο Star.


«Εγώ είμαι δυόμιση χρόνια άνεργος και δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω. τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον. Φόρο εισοδήματος δεν μου έχουν βγάλει» δηλώνει άλλος πολίτης.


Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, εξηγεί η φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ:


«Η δυνατότητα που έχουν είναι είτε να ρυθμίσουν την πρώτη δόση που θα λήξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε όλο μαζί το ποσό πριν τη λήξη του στην εφορία. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα πληρωμής της οφειλής με κάρτα σε πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον βέβαια υπάρχει το πιστωτικό υπόλοιπο».


Το επιτόκιο που χρεώνει η εφορία για τη ρύθμιση των οφειλώ είναι 0,73% το μήνα.


Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά για την αδυναμία πλέον των φορολογούμενων να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα των φόρων: Μέσα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόνο τον Αύγουστο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο!