Άνοιξε ο δρόμος για τη μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης στη σύγχρονη ιστορία του τόπου και μαζί το «παράθυρο» για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου εξασφάλισε -σύμφωνα με πληροφορίες- την έγκριση άνω του 60% των πιστωτών που απαιτείται από το δικαστήριο, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία που εξέφραζαν κύκλοι του Σκλαβενίτη και παρά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν από μερίδα προμηθευτών.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα έληγε η προθεσμία που είχαν οι προμηθευτές να απαντήσουν, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.

Σε κάποιους πάντως, δόθηκε περιθώριο λίγων ημερών για να αποστείλουν την «ετυμηγορία» τους, καθώς το πραγματικό dead line εκπνέει με την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106Β και Θ του πτωχευτικού κώδικα, η οποία σχεδιάζεται να γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.

Έγκυρες πηγές επισημαίνουν πως βασικά σημεία του σχεδίου, όπως το οριζόντιο «κούρεμα» 50% στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές δεν πρόκειται να αλλάξουν καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην αρχή της ίσης μεταχείρισης. Βέβαια, αρχικά υπήρχαν σκέψεις και έγιναν προσπάθειες να γίνει διαχωρισμός για όσους είχαν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, που επιπλέον ήταν αντίθετο με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, δεν πρόκειται να γίνει καμία παράπλευρη συμφωνία με τους προμηθευτές που θα συναινέσουν στο «κούρεμα» σε σχέση με όσους το απορρίψουν.

Θα αποτελέσει οδηγό για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Όπως εκτιμάται, η διάσωση του Μαρινόπουλου πως θα αποτελέσει «οδηγό» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ταλανίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η είσοδος επενδυ��ή, η αλλαγή μάνατζμεντ και η απομάκρυνση των υφιστάμενων μετόχων, το οριζόντιο «κούρεμα» στους προμηθευτές, η γενναία ρύθμιση των οφειλών προς τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και η αναδιάρθρωση του δανεισμού με ευνοϊκότερα επιτόκια και μακρά περίοδο χάριτος σε συνδυασμό με την παροχή νέας χρηματοδότησης, εκτιμάται πως θα αποτελέσουν τον «κορμό» του μοντέλου που θα ακολουθηθεί για την εξυγίανση και άλλων «προβληματικών» επιχειρήσεων της χώρας.

Προφανώς, το μείγμα της συνταγής που θα εφαρμόζεται κάθε φορά δεν θα είναι το ίδιο, αλλά θα κρίνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Η αγορά περιμένει με αγωνία τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια, αφού η διευθέτησή τους θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δείτε ακόμη:

Σήμερα κρίνεται το μέλλον του Μαρινόπουλου – ΟΛΑ τα νέα στοιχεία