​Σπασμένο τηλέφωνο παίζουν κυβέρνηση και δανειστές με την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων και την πώληση τους σε funs! O ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και στο τέλος τη νύφη την πληρώνουν, όπως πάντα, οι φορολογούμενοι!

Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση -και όχι η τρόικα -αποφάσισε την πώληση των "κόκκινων" δανείων σε funds, το υπουργείο Οικονομίας επιμένει ότι για αυτή την εξέλιξη πίεζαν οι δανειστές από τον περασμένο Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επισημαίνει τα εξής:

"1.Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στην συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.

2.Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.

3.Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει επίσης αντίστοιχες προτάσεις με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της Τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.

4.Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του.

5.Τέλο��, στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε., προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας".