Την στιγμή που οι περικοπές στις συντάξεις φτάνουν το 50% και ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει ότι θίγουν μόνο το 10% των συνταξιούχων, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, η ο��οία ολοκλήρωσε την αποτύπωση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ότι απαιτείται:

-μείωση των συντάξεων
-μείωση των φορολογικών συντελεστών
-χτύπημα φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες
-μείωση αφορολόγητου
-περικοπή φοροαπαλλαγών
-μεταφορά φορολογικών βαρών στους πλούσιους που δεν πληρώνουν

Παραδεχόμενος πάντως τις περικοπές στις συντάξεις, ο Υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι οι συντάξεις έπρεπε να προσαρμοστούν σε όσα χρήματα υπάρχουν.

«Το μνημόνιο του Ιουλίου ήταν ένας αναγκ��στικός συμβιβασμός. Αυτά τα χρήματα έχουμε αυτά μπορεί να πληρώσει η οικονομία. Είναι σαν να μου λέτε ότι πριν την κρίση ζούσατε με 20 χιλιάδες τον μήνα και μετά την κρίση έγινε μία αναπροσαρμογή στο κανάλι σας και παίρνετε 10 χιλιάδες.. με αυτά θα ζήσετε» είπε ο κ.Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1.

Νέα εμπλοκή προκύπτει με την χρηματοδότηση των εφάπαξ των συνταξιούχων, αφού τα 50 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τον Οκτώβριο θα δοθούν αφού εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. από το Eurogroup.

Από τα 65.000 εφάπαξ που εκκρεμούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2013, το τελευταίο 2ημηνο έχουν πληρωθεί 9.500 και απομένουν άλλοι 56.000 συνταξιούχοι σε αναμονή. Από αυτούς 28.000 είναι συνταξιούχοι του δημοσίου.

«Κάτω υπό δύο προϋποθέσεις θα μπορέσουν να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Η μία προϋπόθεση είναι συνεχιστεί το πρόγραμμα των ληξιπροθέσμων και η δεύτερη να αφήσουν το ταμείο με την υπάρχουσα μορφή γιατί επίκειται μία ενοποίηση με το ΕΤΕΑ», ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Καλάκος.

Σύμφωνα με τον κ.Καλάκο, ακόμα και εάν όλα κυλίσουν ομαλά θα χρειαστούν 12 μήνες επιπλέον, για να αποδοθούν όλα τα εκκρεμή εφάπαξ.