Έκθετη είναι η κυβέρνηση από την απάντηση του προέδρου της Κομισιόν, που αποδίδει σε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο – και όχι σε «πιέσεις» τ��ς τρόικας – την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds!

Κι αυτό την ώρα που τα funds ετοιμάζονται να αγοράσουν κόκκινα καταναλωτικά δάνεια στο 2 και το 5% της αξίας τους και πολλοί δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους έχουν χάσει τον ύπνο τους, όπως δηλώνουν στην κάμερα του Star.

«Αν ένα fund έρθει και πάρει καταναλωτικά δάνεια, εφόσον ο δανειολήπτης δεν πληρώνει και αν δεν τα βρούνε με μια ρύθμιση, μπορεί να κατάσχει την πρώτη κατοικία. Ανεξαρτήτως ποσού, ανεξαρτήτως ύψους αντικειμενικής ή εμπορικής αξίας του ακινήτου» επισημαίνει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, η οποία απηύθυνε το σχετικό ερώτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Η Αριάδνη Νούκα εδώ και μήνες δίνει τον προσωπικό της αγώνα προκειμένου να νομοθετηθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο το δικαίωμα να αγοράζει ο δανειολήπτης το κόκκινο δάνειο του σε τιμή fund, δηλαδή κουρεμένο ως και 80%, όπως προβλέπεται ήδη στην Κύπρο.

«Μπήκα στη διαδικασία να κάνω μια επιστολή τόσο στον κύριο Σουλτς όσο και στον κύριο Γιούνκερ να μου απαντήσουν αν είναι οι θεσμοί που έχουν βάλει προαπαιτούμενο ώστε να μην νομοθετηθεί ένα τέτοιο δικαίωμα» επισημαίνει.

Η απάντηση που έλαβε από το γραφείο του προέδρου της Κομισιόν είναι η εξής:

«Σε απάντηση του ερωτήματός σας, σχετικά με το εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιβάλει στις ελληνικές αρχές, ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ιδίων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμία τέτοια περίπτωση. Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και, στο έργο τους αυτό, δεν αντιμετώπισαν κανέναν εκ προοιμίου περιορισμό, όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημα σας, και, πράγματι, ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας».
Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας μετά την δημοσιοποίηση της απάντησης Γιούνκερ δήλωσαν στο Star:
«Ένα τέτοιο αίτημα είχε αποσταλεί εγγράφως στους δανειστές. Ωστόσο, εγγράφως το απέρριψαν».
Η κ. Νούκα πρόσθεσε πάντως, μιλώντας στο Star, ότι έχει στείλει επιστολή σε όλους του βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου με όλη την αλληλογραφία που είχε: «Πλέον οι βουλευτές το ξέρουν, ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Ελπίζω να έρθει με μια τροπολογία στην Βουλή».