Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και κατάργηση φοροαπαλλαγών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας της Ντέλια Βελκουλέσκου στην ελληνική πρωτεύουσα!
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά, ενώ σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, καθιστά σαφές ότι προϋπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί η «γενναία μείωση» του χρέους.
Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης μίας δημοσιονομικά ουδέτερης εξισορρόπησης πολιτικών, με χαμηλότερες συντάξεις και δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους.

Ζητά ακόμη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ σχετικά με τα εργασιακά έκανε λόγο για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αλλ�� και μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επιε χαρακτηριστικά στη τηλεδιάσκεψη:

«Υπάρχουν μεγάλες εξαιρέσεις από τους φόρους με το αφορολόγητο. Περίπου 50% δεν πληρώνει φόρους. Είναι άδικο και έτσι δεν δημιουργούνται πόροι για να στηριχθούν οι αδύναμοι», υποστήριξε και επανέλαβε ότι «θέλουμε χαμηλότερους συντελεστές και διεύρυνση φορολογικής βάσης. Αυτό που λέμε είναι ότι αυξάνουν οι συντελεστές και αυτό αποτρέπει την ανάπτυξη. Το αφορολόγητο προστατεύει μεγάλη ομάδα μεσαίων αλλά και εξαιρέσεις σε αυτοαπασχολούμενους».

Για τα κόκκινα δάνεια βλέπει βήματα αλλά και ��αθυστερήσεις:
«Έγιναν μεταρρυθμίσ��ις για τα κόκκινα δάνεια που είναι στο 50% του συνόλου και δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να δώσουν ρευστότητα στην αγορά. Βλέπουμε ότι η στρατηγική είναι σταδιακή και χρειάζονται ενεργητικές πολιτικές, ώστε οι τράπεζες να είναι εμπροσθοβαρείς για τη λύση του προβλήματος.

Προτείνουμε, πρώτον, να συνεχιστεί η προσπάθεια να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις, κάτι που απαιτεί την εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν αλλά και την πλαισίωσή τους από επιπλέον κινήσεις.

Πρέπει να τεθούν οι στόχοι για να γίνει γρήγορα η διαχείριση των NPLs και να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν τα κεφάλαια για να γίνει αυτό. Βλέπουμε την ανάγκη να αρθούν τα capital controls χωρίς να διακινδυνεύσει η σταθε��ότητα. Προτείνουμε έναν οδικό χάρτη με milestones (ορόσημα) για να προχωρήσει αυτό, σημείωσε».

Για τις εργασιακές σχέσεις η Ντ. Βελκουλέσκου σημείωσε:

«Μειώθηκε το εργασιακό κόστος αλλά η δομική ανταγωνιστικότητα δεν προχώρησε καθώς η εφαρμογή (όχι νομοθέτηση) μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων δεν προχώρησε. Χρειάζεται οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να προχωρήσουν και να πλαισιωθούν από τις αλλαγές στην αγορά προϊόντων που δεν προχώρησαν. Σε αυτά περιλαμβάνεται το άνοιγμα επαγγελμάτων».

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις τέλος, ζήτησε να εναρμονιστούν με τις βέλτιστες πρακτικές.

Τσακαλώτος: Δεν αποτελ��ύν έκπληξη οι διαφωνίες

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολίασε μάλλον αμήχανα τα νέα «τελεσίγραφα» Βελκουλέσκου, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα γιατί για πολλοστή φορά το ΔΝΤ θέτει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα όμως μέχρι στιγμής, καθώς αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους τους υπόλοιπους εταίρους.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι επαφές της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την κατάρτιση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Σχετικά με το περιεχόμενο του προκαταρκτικού πορίσματος:
1. Καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους.
2. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
3. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».