​Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εφορμά στο εισόδημα των Ελλήνων, με μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή, στην Κύπρο το μνημόνιο φαντάζει εφιάλτης που πέρασε, με την κυβέρνηση να εισέρχεται σε μια περίοδο χαλάρωσης των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που έλαβε, προωθώντας στην παρούσα φάση την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που ίσχυε τα τελευταία χρόνια.

Όπως είναι γνωστό η Κύπρος από τα τέλη του Μάρτη έχει βγει και επίσημα από τον μηχανισμό διάσωσης και πλέον αρχίζει να αξιοποιεί τα οφέλη της έως τώρα προσαρμογής της οικονομίας της.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χ. Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Α. Νεοφύτου, δήλωσαν τη Δευτέρα πως η κυβέρνηση θα αποδίδει πλέον στους φορολογούμενους τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα τόνισε πως η στρατηγική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς και αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και τον τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το 2011 και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Παραμένουμε πολύ προσηλωμένοι και με αυστηρή συνέπεια εφαρμόζουμε μια πολιτική σταδιακών ελαφρύνσεων στη βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας μας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.