Ασήκωτες χαρακτηρίζουν επιχειρηματίες και καταναλωτές τις προμήθειες των τραπεζών για τις συναλλαγές. Καταναλωτικές οργανώσεις με επιστολή στο υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν να μειωθεί το κόστος.
«Έχουμε καταρχάς συμμέτοχο στα κέρδη μας το κράτος. Πάρα πολλές εισφορές και φόρους και ταυτόχρονα υπάρχουν και οι τράπεζες οι οποίες κάνουν αρκετές κρατήσεις σε όλες τις συναλλαγές μας» δηλώνει η έμπορος Κατερίνα Τοπάκα στο Star.
Όπως προσθέτει, σε απόγνωση είναι για τον ίδιο λόγο η πλειοψηφία των εμπόρων, καθώς ακόμα και όταν η κίνηση αυξάνεται παροδικά στο ταμείο δεν μένει τίποτα.
«Πλέον δουλεύουμε για ένα πολύ μικρό ποσοστό κέρδους και δυσκολευόμαστε να επιβιώσουμε. Γιατί έχοντας εγώ κάποιο κέρδος θα βγω και σε άλλη επιχείρηση να δώσω τα χρήματα μου και να κινηθεί όλη η αγορά» τονίζει.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται γιατί εκτός από το ποσό που επωμίζονται για τα εμβάσματα έχουν πρόσθετες κρατήσεις όταν οι πελάτες τους πληρώνουν με κάρτα.
Παρόμοια εικόνα και στα περίπτερα: «Το ποσοστό που μας κρατάει η τράπεζα, δεν μας συμφέρει σε καμία περίπτωση. Δηλαδή αν έρθει να πάρει κάποιος τσιγάρα τα λεφτά που θα μας κρατήσει η τράπεζα είναι μια ή άλλη. Με μαθηματική ακρίβεια θα το κλείσουμε το περίπτερο. Όλοι πάμε για κλείσιμο» δηλώνει ιδοκτήτης περιπτέρου.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ γίνεται καθημερινά αποδέκτης καταγγελιών για αδικαιολόγητα υψηλές προμήθειες.
«Για ένα έμβασμα 10.000 ευρώ η τράπεζα κρατάει 9 ευρώ προμήθεια και 6 ευρώ έξοδα αποστολής. Οι κρατήσεις φτάνουν ακόμα και τα 90 ευρώ για ποσά 50 χιλιάδων ευρώ και άνω. Ακόμα και για εισερχόμενο έμβασμα ο παραλήπτης πληρώνει ως 8 ευρώ. Ενώ προμήθειες υπάρχουν και για μεταφορές χρημάτων μέσω web banking, όταν η συναλλαγή γίνεται με άλλη τράπεζα» επισημαίνει ή Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ.
«Δεν φτάνει που έχουμε κάνει τη ρύθμιση στην εφορία και μας βάζει επιτόκιο 5%, όσον αφορά τις συναλλαγές μας με τις κάρτες υπάρχει μια προμήθεια 3% και αυτό εμείς το πληρώνουμε. Και στις συναλλαγές μας στις τράπεζες όταν κάνουμε έμβασμα υπάρχει και εκεί προμήθεια. Και στην τελική, για ποιον δουλεύουμε;» αναρωτιέται η έμπορος Αγγελική Κοσμά.
O κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (751/2015) για συναλλαγές μέσω POS προβλέπει ανώτατη προμήθεια για τις επιχειρήσεις 0,3% και 0,2%, για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αντίστοιχα.