​Ευκολότερο κούρεμα κόκκινων δανείων προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος διευκολύνοντας τις διοικήσεις των τραπεζών. Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σενάρια αύξησης του ΕΝΦΙΑ για να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού.

Η μείωση των αντικειμενικών τιμών άνοιξε τρύπα στα προβλεπόμενα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να την κλείσει. Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν πέσει σενάρια για αύξηση του ΕΝΦΙΑ κυρίως για όσους έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία και πάνω.

Τα σενάρια προβλέπουν:

-μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 200.000 ή και χαμηλότερα

-αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου

-αύξηση των συντελεστών του κύριου φόρου από ένα όριο τιμής ζώνης και πάνω

Στόχος των αλλαγών που εξετάζονται στον ΕΝΦΙΑ είναι να προκύψουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα, ύψους τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν κατά κύριο λόγο φορολογούμενοι που έχουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο φόρος θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» στις τράπεζες για να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» δανείων που θα φθάνουν ακόμη και στο κούρεμα.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει για τις τράπεζες είναι ότι παρότι αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγάλων αναδιαρθρώσεων δεν μπορούν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» οφειλών ακόμα και όταν διαπιστώνεται ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση προς όφελος τόσο της τράπεζας όσο και του δανειολήπτη διότι φοβούνται ενδεχόμενες ποινικές ή αστικές ευθύνες.

Με τις αλλαγές στο Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών θα καθοριστούν οι διαδικασίες και τα κριτήρια για το κούρεμα δανείων.