Η Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων θα γίνει το εφάπαξ.
Οι μειώσεις στο εφάπαξ είναι δεδομένες και -ανάλογα με το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που θα αποφασιστεί στο νόμο- θα είναι μεταξύ 25% και 35%.
Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους σημερινούς ασφαλισμένους όχι μόνο το τι εφάπαξ θα πάρουν αλλά και το αν θα πάρουν!
Υπενθυμίζεται ότι ήδη στοιβάζονται 63.000 αιτήσεις και από τον Σεπτέμβριο του 2013 δεν έχει εκδοθεί κανένα εφάπαξ.
Την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει το θέμα των εισφορών των επιστημόνων.
«Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι με μηδενικά ή πενιχρά εισοδήματα είναι υποχρεωμένοι εντούτοις να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 4.000 ευρώ τον χρόνο. Όταν μηχανικοί διαγράφονται γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις εισφορές, σημαίνει ότι δε θα αντέξει το ταμείο. Όλοι οι επιστήμονες αναγκάζονται να φύγουν εκτός Ελλάδας. Μία δωρεάν παιδεία δημιουργεί δωρεάν επιστήμονες και τους στέλνει έξω» τονίζει στο STAR η πολιτικός μηχανικός Ευρώπη Κοσμίδου.
Το ΤΕΕ παρουσίασε αναλογιστική μελέτη που αποδεικνύει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης κόβει 30 έτη βιωσιμότητας από το ταμείο!
«Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το ταμείο όπως είναι σήμερα παρουσιάζει βιωσιμότητα 40 έτη. Είναι αναλογιστικό έγκλημα να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο ταμείο» δηλώνει στο STAR ο αναλογιστής Αλέξανδρος Ζιμπίδης.
«Θέλουν να οδηγήσουν ακόμα περισσότερους μηχανικούς από τους 4.000 που φεύγουν σήμερα εκτός χώρας και εκτός επαγγέλματος» εξηγεί, από την πλευρά του, ο πρόεδρου του ΤΤΕ, Γιώργος Στασινός.