​«Το θέμα ήταν γνωστό σε όλους από το 2009», τονίζει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσαν δηλώσεις του για την ύπαρξη έκθεσης του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060 εξαιτίας του ασφαλιστικού.

Οι αντιδράσεις προέκυψαν μετά από ομιλία του, στην οποία ανέφερε ότι ζήτησε από τα στελέχη του ΔΝΤ να μην δημοσιευτεί η σχετική έκθεση, αναφορά που έδωσε αφορμή για αιτιάσεις περί απόκρυψης της έκθεσης.

«Eπειδή αρκετοί δεν κατάλαβαν η έκαναν ότι δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα σε πρόσφατη ομιλία μου, ιδού η σχετική μελέτη του Δ.Ν.Τ του Ιουλίου 2009, τα ονόματα των συγγραφέων και η σχετική περικοπή στην σελ 15 της μελέτης, ιδιαίτερα η παράγραφος με τίτλο: Debt. Η μελέτη αυτή εχει αναρτηθεί απο το Δ.Ν.Τ. Αρά όλοι όφειλαν από τότε να γνωρίζουν τα όσα πρόσφατα υπενθύμισα γύρω από το θέμα. Κι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αποκάλυψη δίκη μου, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι απο το 2009», έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Προβόπουλος.

Μάλιστα, δημοσίευσε απόσπασμα από την εν λόγω έκθεση, όπου επισημαίνεται: «Χρέος. Συμπεραίνεται ότι βάσει της υπόθεσης για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που εξηγείται ανωτέρω και την επίδραση της γήρανσης στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και διατηρώντας τις υπόλοιπες πολιτικές ευθυγραμμισμένες με το βασικό σενάριο (το πρωτογενές ισοζύγιο συν το αυξανόμενο φορτίο των τόκων διαχρονικά), δημιουργούνται τάσεις προς πολύ διογκωμένα ελλείμματα -οδηγώντας κατ επέκτασιν σε απρόσκοπτη αύξηση του χρέους, καθώς και του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ. Θα μπορούσαμε, συνεπώς, να αναμένουμε αύξηση του χρέους γύρω στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060. Αυτές οι προοπτικές δεν είναι βιώσιμες και απαιτείται σύσφιξη των δημοσιονομικών πολιτικών προκειμένου να ανακοπούν οι σοβαρές πιέσεις χρέους».