Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν εδώ και μήνες με την αγωνία νέας περικοπής των συντάξεών τους.
Όπως λένε, «αν μας κόψουν και αυτά τα τελευταία δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε όχι τα παιδιά μας, ούτε τα εγγό��ια μας».
Το τοπίο παραμένει θολό, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως βάζει νερό στο κρασί του και ρίχνει τους συντελεστές για όσους έχουν ως 25 έτη ασφάλισης, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση. Ωστόσο, μεγάλη αναμένεται να είναι η επιβάρυνση για όσους έχουν 35 χρόνια ασφάλισης.
Ο Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος και ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, δηλώνει στο Star: «Σίγουρα κερδισμένοι είναι όσοι έχουν λίγα έτη ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού τους βίου. Σίγουρα χαμένοι είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης και άνω των 1. 500 ευρώ αποδοχές, οι οποίοι θα δουν τη σύνταξη τους από 1. 100 ως 1.500 ευρώ σήμερα, ανάλογα με την ασφαλιστική τους κλάση να χαμηλώνει περίπου στα 900 ευρώ».
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 15 χρόνια ασφάλισης σήμερα δικαιούται 486 ευρώ κύρια σύνταξη. Με το αρχικό σχέδιο που υπουργείου εργασίας ανεβαίνει στα 504 ευρώ και με την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου πέφτει στα 407 ευρώ.
Για 35 χρόνια ασφάλισης, με 1.000 ευρώ μισθό, πριν την αποχώρηση η σύνταξη σήμερα διαμορφώνεται στα 707 ευρώ. Με την πρόταση Κατρούγκαλου υπολογίζεται στα 758 ευρώ. Το ΔΝΤ ζητά να μην υπερβαίνει τα 676 ευρώ.
Οι προτάσεις βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση. Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση εισφορών στην επικουρικ�� ασφάλιση ως ισοδύναμο για την αποφυγή μεγάλου κουρέματος των επικουρικών που καταβάλλονται.
Ωστόσο, ο υπολογισμός συντάξεων με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου και όχι της καλύτερης πενταετίας, αναμένεται να ρίξει κατά 15% τα ποσά για τους νέους συνταξιούχους.