​Σε νέο «φακέλωμα» προχωρούν οι τράπεζες μετά την αυξημένη προσέλευση πολιτών στα γκισέ, προκειμένου να σπάσουν σε μικρότερα χαρτονομίσματα τα χρήματα τους.

Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για σταδιακή απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, αρκετοί πολίτες έβγαλαν τις αποταμιεύσεις από τις θυρίδες και τα στρώματα. Οι περισσότεροι προτίμησαν να τα σπάσουν σε... 50ευρα ή 20ευρα, αποφεύγοντας να τα καταθέσουν σε κάποιον λογαριασμό.

Η τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να εντοπίσει όσους έχουν αποκτήσει τα χρήματα από εγκληματικές ενέργειες ή δεν τα έχουν δηλώσει, έστειλε εγκύκλιο προς τις 4 συστημικές τράπεζες με την επισήμανση: «Επείγον». Τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ μόνο σε ...πελάτες τους. Να καταγράφουν, να καταχωρούν και να παρακολουθούν τις συναλλαγές με 500ευρα. Οι τράπεζες κρατούν προμήθεια 1,5 τοις χιλίοις με ελάχιστη καταβολή από 2,5 ως 5 ευρώ.

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο Μάριο Ντράγκι για τον έλεγχο κυκλοφορίας του 500ευρου, σημαίνει πως θα περιοριστεί η έκδοση τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι ότι θα αποσυρθούν και δεν θα γίνονται δεκτά.

BINTEO STAR