Έναν σκληρό δίσκο με τεράστιο όγκο δεδομένων για τους άνω των 2000 τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων στην Ελβετία που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ έφεραν στις αποσκευές τους οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης που επέστρεψαν το βράδυ της Παρασκευής από το Παρίσι, όπου συναντήθηκαν για δεύτερη φορά με τον Ερβέ Φαλτσιανί. Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική δικαιοσύνη έχει στα χέρια της τα πλήρη στοιχεία της λίστας τα οποία αποτελούν κλειδί για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.
Τι περιλαμβάνουν τα νέα στοιχεία:
- Αποκωδικοποιούν 450.000 κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών
- Αποκαλύπτουν τις διασυνδέσεις μεταξύ εταιριών και προσώπων
- Χαρτογραφούν την κίνηση των χρημάτων που έμπαιναν και έβγαιναν από τους λογαριασμούς.
Με τα νέα δεδομένα οι οικονομικοί εισαγγελείς θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγάλο βάθος την έρευνα τους για κεφάλαια που δεν έχουν φορολογηθεί και για την κίνηση μαύρου χρήματος. Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ως υπάλληλος private banking στην HSBC της Γενεύης που έκλεψε τη λίστα από την τράπεζα, επί τέσσερεις μέρες συνεργαζόταν με το κλιμάκιο των εισαγγελέων, επικεφαλής του οποίου είναι η Ελένη Τουλουπάκη, για την αξιοποίηση των στοιχείων.
Τι επιπλέον έδωσε ο Φαλτσιανί:
- Ως πρώην τραπεζικός υπάλληλος αποκάλυψε τις πρακτικές φοροαποφυγής
- Εξήγησε πως γινόταν η απόκρυψη πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών
- Έδωσε περισσότερα στοιχεία για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ
- Αποκάλυψε πώς λειτουργούσε το σύστημα ώστε να εξαφανίζονται τα ίχνη
- Έδωσε τεχνικές οδηγίες για την αξιοποίηση των τραπεζικών δεδομένων
Τώρα πλέον ξεκινά το δύσκολο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης που θα επεξεργαστεί τον τεράστιο όγκο των νέων δεδομένων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ, οδηγώντας τις έρευνες σε νέους δρόμους για τη φορολόγηση των χρημάτων που εντοπίστηκαν στην Ελβετική τράπεζα.