Να μειωθεί σε κάτω από το 1% το κόστος χρήσης όλων των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σήμερα το πρωί, στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα.
Όπως είπε ο υπουργός, σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόλις οκτώ συναλλαγές με κάρτα ανά κάτοικο. «Άρα, αυτό σημαίνει ότι η χρήση είναι επιθυμητή. Η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους επιδιώκε�� να επεκταθεί η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και ταυτόχρονα παρακολουθεί πολύ στενά όλο το σύστημα των χρεώσεων» τόνισε.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε σχετικά με τη σχέση του προμηθευτή με την τράπεζα ότι το υπουργείο έχει ενσωματώσει όλες τις συναφείς ευρωπαϊκές οδηγίες. «Εκεί οι τιμές επιβάλλονται και πρέπει να τηρούν κάποιους ελάχιστους κανόνες, απ' αυτούς που υπάρχουν και για τις διατραπεζικές ανταλλαγές, όταν υπάρχουν δύο τράπεζες, αλλά και για τη σχέση αυτή σε ποσοστά 0,2% ή 0,3%» τόνισε.
Για τη σχέση ανάμεσα στις τράπεζες και την κάρτα, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «εκεί οι χρεώσεις είναι λίγο μεγάλες, διότι όλες οι κάρτες που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα είναι κάρτες του εξωτερικού. Υπάρχει ένα κόστος, λοιπόν, το οποίο επιβαρύνει επιπρόσθετα αυτές τις συναλλαγές».
Όπως πρόσθεσε σχετικά με τις χρεώσεις ο υπουργός Οικονομίας, το σύστημα ξεκίνησε με πολύ υψηλές χρεώσεις, όμως σιγά-σιγά οι χρεώσεις έχουν μειωθεί. «Η μία τάση είναι ότι προφανώς οι χρεώσεις που γίνονται διαφοροποιούνται κατά όγκο συναλλαγών. Για παράδειγμα, οι χρεώσεις σ' αυτού του τύπου τις κάρτες κατά μέσο όρο σήμερα στα σούπερ-μάρκετ είναι 0,46%. Είναι πολύ ικανοποιητική τιμή. Σε άλλες περιπτώσεις είναι πάνω από 1% και σε πολλές περιπτώσεις μικρών καταστημάτων υπάρχουν χρεώσεις που ξεπερνούν το 1,5% με 2%. Ο μέσος όρος αυτήν τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που συλλέγουμε συστηματικά από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι 1,2% που θεωρείται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τάση μείωσης. Εμείς επιδιώκουμε να κατέβει κάτω από το 1%» σημείωσε.
Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε επίσης ότι εισάγεται το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που θα παρακολουθεί τις χρεώσεις που υπάρχουν από τις διάφορες τράπεζες.