Σε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Στόχος είναι να προστατευθούν τα δάνεια που έχουν υποθήκη κύριες κατοικίες, αλλά και να μην πέσει έξω η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μία ακόμη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη έγινε σήμερα, με τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο και πάλι, καθώς ανέρχονται στα 110 δις ευρώ συνολικά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Από αυτά 27 δις ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια και 20 δις δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτές τις δύο κύριες κατηγορίες προσπαθεί να προστατεύσει η κυβέρνηση, ωστόσο οι θεσμοί δεν δέχονται τα όρια που βάζει, δηλαδή να μην πωλούνται επιχειρηματικά δάνεια έως 500.000 ευρώ, δάνεια σε μικρομεσαίους έως 250.000 ευρώ και καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ.
Το μόνο που συζητούν μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι η προστασία από την πώληση στεγαστικών δανείων ευπαθών ομάδων, καθώς υποστηρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να τιναχθεί στον αέρα η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και να χρειαστεί και τέταρτη, όπως έγραψε ο Economist, αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, θα συνοδευόταν αυτή τη φορά και με «κούρεμα» καταθέσεων.