​Ορθάνοιχτο είναι πλέον το ενδεχόμενο νέας περικοπής των κύριων συντάξεων, μετά και τη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές, όπου διαπιστώθηκε «χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δανειστές αμφισβητούν ευθέως την αποδοτικότητα των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά για το ασφαλιστικό.

Από τα 1,8 δις που έχει υπογράψει στο μνημόνιο η κυβέρνηση ότι θα εξοικονομήσει από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, η τρόικα δέχεται ότι με το σχέδιο Κατρούγκαλου καλύπτονται μόλις... 900 εκ. δηλαδή το μισό, με κίνδυνο έτσι τη ...νέα περικοπή των συντάξεων.

Το πιο ακανθώδες ζήτημα αποτελούν οι επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες υπάρχει απόλυτη διαφωνία, με την Ντέλια Βελκουλέσκου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις.

Εθνική σύνταξη 384 ευρώ

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, οι δανειστές δεν ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά μεγαλύτερη αναλογικότητα με τα έτη ασφάλισης. Να δίνεται δηλαδή ολόκληρη, σε όσους έχουν 20 έτη ασφάλισης και πάνω.

Μεγάλη απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και στις εισφορές αγροτών και επιστημόνων. Οι δανειστές ζητούν στοιχεία για το πως θα καλυφθεί η τρύπα που δημιουργήθηκε από τις εκπτώσεις που έδωσε η κυβέρνηση.

Σημείο τριβής αποτελεί και ο υπολογισμός των συντάξεων. Η τρόικα θεωρεί ότι με το σχέδιο Κατρούγκαλου αδικούνται όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και ευνοούνται όσοι έχουν λίγα ένσημα. Έτσι, συζητήθηκε η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε όσους έχουν 25 με 35 έτη ασφάλισης.

Η επόμενη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με την τρόικα ορίστηκε για Τετάρτη ή Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο υπουργός Εργασίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έβαλε ως όριο προστασίας για άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης τα 1.300 ευρώ.