​Κανείς δεν θα γλιτώσει από τις νέες απαιτήσεις των Θεσμών… Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι των 650 ευρώ το μήνα θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται με την πρόταση για μείωση του αφορολόγητου που έβαλε αιφνιδιαστικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το κουαρτέτο.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης «πάγωσαν» όταν οι επικεφαλής των θεσμών άνοιξαν το βράδυ της Πέμπτης το φάκελο με τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Τους ζήτησαν μείωση του αφορολόγητου ορίου για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τα 600 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπει η ελληνική πρόταση στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα στο φόρο από την κλίμακα των μισθωτών δίνεται έκπτωση έως 2.100 ευρώ που μειώνεται σταδιακά και μηδενίζεται πάνω από τα 42.000 ευρώ, παρέχοντας έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ. Η πρόταση των Θεσμών είναι να μειωθεί η έκπτωση φόρου στα 1.700 ευρώ αλλά να είναι σταθερή και να δίνεται σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος. Έτσι το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στα 8.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

-Μισθωτός που παίρνει καθαρά 650 ευρώ δεν πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος. Με τη μείωση της έκπτωσης φόρου θα πληρώνει ετησίως 242 ευρώ φόρο και έτσι οι μηνιαίες του αποδοχές θα μειωθούν κατά 20,16 ευρώ!

-Συνταξιούχος με σύνταξη 846 ευρώ πληρώνει ετήσιο φόρο εισοδήματος 505,68 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ο ίδιος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 905,68 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ περισσότερα και το πο��ό που βάζει κάθε μήνα στην τσέπη θα μειωθεί κατά 33 ευρώ!

Με την πρόταση των θεσμών, οι μόνοι που μένουν στο απυρόβλητο είναι όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ!

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Δείτε επίσης:

Τσακαλώτος… σε απόγνωση! Τι του ζήτησαν οι δανειστές για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό