​Πακέτο έξι πρόσθετων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και την επαναφορά του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά στο 2%, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ περιλαμβάνουν:

1. Τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης (προς τις τράπεζες κατά) από 0,05% στο 0% από τις 16 Μαρτίου.
2. Μείωση κατά 0,1% του επιτοκίου οριακής αναχρηματοδότησης, στο 0,25% από την ίδια ημερομηνία.
3. Τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τις τράπεζες κατά 0,1%, στο -0,40%.
4. Την επέκταση του ορίου μηνιαίων αγορών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά κατά 80 δισ. ευρώ από τον ερχόμενο μήνα.
5. Την διεύρυνση των επιλέξιμων ομολόγων, προκειμένου η ΕΚΤ να μπορεί πλέον να αγοράζει και ομολογιακούς τίτλους που έχουν εκδώσει μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, υπό την προϋπόθεση ότι τα ομόλογα αυτά διαθέτουν επαρκή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης.
6. Την χορήγηση από τον ερχόμενο Ιούνιο μακροπρόθεσμης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια με τετραετή διάρκεια (μία νέα εκδοχή του LTRO) προκειμένου να χαλαρώσουν περαιτέρω οι συνθήκες χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι η ρευστότητα αυτή να περάσει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με ανάλογους όρους.

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζοντας πως η ΕΚΤ βλέπει αυξημένα ρίσκα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε τον στόχο του 2%» είπε ο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί «μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη».

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ προβλέπει ρυθμό 1,4% του ΑΕΠ το 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,7%. Το 2017 το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,7%, αντί για 1,9% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2018 η ανάπτυξη θα τρέξει με 1,8%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πως οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωζώνης επηρεάζονται... αρνητικά από την υποτονική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.

Ο κύριος Ντράγκι, αφού απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνη�� να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μέτρων.

«Στόχος της ΕΚΤ είναι να καταστήσουμε την οικονομία μας ανθεκτική απέναντι σ’ αυτές τις προκλήσεις», τόνισε.