Την ελάφρυνση που περίμεναν πολλά νοικοκυριά στον ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν, όχι μόνο δεν θα την δουν, αλλά αντίθετα, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν παραπάνω φόρο για το ακίνητο που κατέχουν! Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει ως στόχο και φέτος την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ.
Η αλλαγή στον φόρο που από «χαράτσι» μετονομάστηκε σε ΕΝΦΙΑ, είναι ότι στο εξής θα ονομάζεται Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή ΦΑΠ. Το χαστούκι όμως για 6 εκ. φορολογούμενους που φέτος περίμεναν να πάρουν ανάσα, θα είναι το ίδιο για την τσέπη τους.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για το ακίνητό τους με βάσει τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από 21 Μαΐου 2015. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει θεωρητικά και τον ΕΝΦΙΑ. Η ανάγκη όμως για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ θα σημάνει ή την αύξηση υπολογισμού των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ή την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα.
Για παράδειγμα, για ακίνητο στην Ηλιούπολη 80 τετραγωνικών μέτρων και αντικειμενικής αξίας 1500 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, που φέτος πλήρωσε για ΕΝΦΙΑ 267,8 ευρώ: Με 20% μείωση των αντικειμενικών, το ίδιο ακίνητο θα έπρεπε να καταβάλει για τον ΦΑΠ 214,24 ευρώ. Όμως αυτό δεν θα συμβεί, καθώς θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολογίας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ.
«Για ένα φόρο με απόδοση 3 δις. πρέπει να διευρυνθεί οπωσδήποτε η φορολογική βάση. Και όχι να συρρικνωθεί ούτε να καταλήξουμε με τις νέες αντικειμενικές αξίες κάποιοι να πληρώσουν πολύ παραπάνω» δηλώνει στο Star, o πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη δόση του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθει προς το τέλος Ιουλίου και στόχος είναι η αποπληρωμή του να γίνει με μηνιαίες καταβολές.