​Με μια ηχηρή παρέμβαση-μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος κάλεσε τους δανειστές να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος και με την βαριά ατζέντα των καυτών θεμάτων στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα "κόκκινα" δάνεια, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των Θεσμών.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους επικεφαλής των Θεσμών έναν λογαριασμό με μέτρα τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση των εισφορών θα πρέπει να φέρουν έσοδα τουλάχιστον 1,8 δισ ευρώ, με τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης να είναι:

-πόσο θα περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις (με τη θέσπιση του κανόνα βιωσιμότητας στα επικουρικά ταμεία).

-από ποιό ύψος και πάνω θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις, με τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι να προβλέπουν μειώσεις για τις συντάξεις ακόμη και πάνω από τα 1200 ευρώ!

-πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές στους μισθωτούς, με την κυβέρνηση να προτείνει 1,5% και την τρόικα να μην συμφωνεί με αυτή την αύξηση .

-και πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, με την κυβέρνηση να προτείνει κλιμακωτή εισφορά έως 20% επί του εισοδήματος.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει με μέτρα τουλάχιστον 1,8 δισ ευρώ και τα αναζητά κυρίως μέσω της... αύξησης των φόρων.

Η κυβέρνηση προτείνει:

-νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, που φέρνουν επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ

-αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης στα ενοίκια από 11%-33% που είναι σήμερα σε 15%-45%

-νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, που προκαλεί επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ, με θέσπιση ανώτατου συντελεστή 10%.

Το κουαρτέτο θα επιθυμούσε μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Ανοικτό πεδίο στην διαπραγμάτευση είναι και η δημιουργία και ο τρόπος διοίκησης του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων .

TO ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Το πρώτο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών κράτησε 2,5 ώρες και όπως είπαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «σήμερα τέθηκε η ατζέντα».