Στο συρτάρι μπαίνουν τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την εφαρμογή ενός νέου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους μικροϊδιοκτήτες στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.
O φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί με τις νέε�� μειωμένες αντικειμενικές αξίες -και όχι με ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές- και θα προβλέπει ένα μικρό αφορολόγητο όριο, όπως ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε ξεκαθαρίσει.
Οι αντικειμενικές αξίες για τις περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 650 ευρώ/τμ έως 3.900 ευρώ/τμ. μειώθηκαν κατά 4% έω�� 19%. Η μείωση των αντικειμενικών τιμών οδηγεί αυτομάτως και σε μείωση του φόρου ακινήτων για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι και φέτος θα πρέπει να εξασφαλιστούν έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις και συγκεκριμένα αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψη��ής αξίας.
Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες που είδαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να έχουν μειωθεί κατά 4% έως 19% όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του φετινού φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.