Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του προσφυγικού αναζητούν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ και όλα δείχνουν ότι θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Ήδη, η Τουρκία προσήλθε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με το αίτημα να αυξηθεί η αποζημίωσή της, προκειμένου να επιχειρήσει να εγκλωβίσει στο έδαφός της τη μεγαλύτερη μάζα των προσφυγικών ροών, σε 9 δισ. ευρώ, από 3 δισ. που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Επίσης, η χώρα μας προσδοκά να αυξηθούν σε 3 δ��σ., τα 700 εκατομμύρια ευρώ που έχει να λάβει, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αίτημα για φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός της υπέβαλε στις Βρυξέλλες και η Αλβανία, ζητώντας οικονομικά και -βέβαια- πολιτικά ανταλλάγματα.

Έτσι, στο τραπέζι της χρηματοδότησης έχει πέσει η έκτακτη φορολογία στα καύσιμα. Νέες πηγές χρηματοδότησης, όμως, αναζητά και ο ΟΗΕ, καθώς έχει δει τα οικονομικά του να μειώνονται σε 2 δισ. ευρώ το χρόνο, από 25 δισ. προ κρίσης.

Για το λόγο αυτό εξετάζεται πρόταση για έκτακτους φόρους σε αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και στα εισιτήρια για αγώνες ποδοσφαίρου και συναυλίες.