Με μεγάλη επιτυχία ολο��ληρώθηκε η εκδήλωση του Urban Land Institute (ULI) Ελλάδας και Κύπρου την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, με θέμα τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης Emerging Trends in Real Estate Europe 2016, που ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία της Pricewaterhouse Cooper (PwC).

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επαγγελματιών του χώρου της αγοράς ακινήτων, καθώς και κλαδικών φορέων.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βασίλειος Βύζας, partner της PWC, ο οποίος έδωσε το Ελληνικό στίγμα της αγοράς.

Στο panel των ομιλητών συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες του Ελληνικού Real Estate και του ξενοδοχειακού χώρου, και συγκεκριμένα οι κκ: Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβου��ος της Lamda Development, Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, μέλος Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Domotel Α.Ε., Δημήτριος Ανδρίτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Property Services, Γεώργιος Φράγκου, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας και του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αντώνιος Καμπουράκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και μέλος Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ., και Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της NBG PANGAEA.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ULI Ελλάδος & Κύπρου Γεώργιος Καμπουρόπουλος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους σχολίασε συνοπτικά τα ευρήματα της μελέτης Emerging Trends in Real Estate 2016. Επεσήμανε πως, παρά τα προβλήματα, τα capital markets εξακολουθούν να βλέπουν το real estate ως ασφαλή επένδυση και αναζητούν αποδόσεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές κτηματαγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η αναλυτική παρουσίαση και ερμηνεία των ευρημάτων της μελέτης Emerging Trends in Real Estate 2016 έγινε από την κα. Lisette Van Doorn, Chief Executive Officer του ULI Europe. Αντικείμενο της μελέτης είναι η σκιαγράφηση της ευρωπαϊκής αγοράς real estate και των επενδυτικών και αναπτυξιακών τάσεων στον τομέα, στη χρηματοδότηση του real estate και τις κεφαλαιαγορές. Η έκθεση βασίζεται στις απόψεις περ��σσότερων από 500 διεθνούς φήμης επαγγελματιών του χώρου, περιλαμβανομένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, επενδυτών, ιδιοκτητών, developers και συμβούλων.

Η φετινή έκθεση, με στοιχεία από συνεντεύξεις που ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2016, προοιωνίζει τη συνέχιση του επενδυτικά αισιόδοξου πνεύματος που κυριαρχούσε το 2015, με κάποιες όμως επιφυλάξεις οι οποίες υπαγορεύονται από τις εξελίξεις στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, θέματα όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, πιθανή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης αυξάνουν την επιφυλακτικότητα των παραγόντων της Ευρωπαϊκής κτηματαγοράς.

Η γενική τάση των επενδυτών διαφαίνεται πως εστιάζει πλέον σε πόλεις ή και συγκεκριμένα ακίνητα, αντί για χώρες.

Ο χώρος του real estate παρουσιάζει ένα εντονότερο ενδιαφέρον προς διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών, καθώς φέτος το 41% των ερωτηθέντων, σε σχέση με το 28% πέρυσι, δείχνει ενδιαφέρον προς εναλλακτικές επενδύσεις. Οι τομείς της Περίθαλψης, του Τουρισμού, της Φοιτητικής Στέγης και των Κέντρων Αποθήκευσης Δεδομένων αναμένεται να ξεχωρίσουν, ως τομείς που επωφελούνται περισσότερο από την αστικοποίηση και τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις.

Γενικότερα, η επίδραση της τεχνολογίας, των δημογραφικών, της αστικοποίησης και των κοινωνικών αλλαγών που συντελούνται καθώς και η αυξανόμενη τάση της βιομηχανίας του real estate να εστιάζει περισσότερο στις ανάγκες του τελικού χρήστη δείχνουν να είναι ολοένα και πιο σημαντικές στη διαμόρφωση του νέου προϊόντος. Η διαφαινόμενη πρόκληση για τους επαγγελματίες της αγοράς είναι πως το βάρος μετακινείται από καθαυτό το κτίσμα προς την παροχή υπηρεσίας. Την αρχική παρουσίαση της μελέτης ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία τα μέλη του panel τοποθετήθηκαν με συντομία και σαφήνεια στα θέματα που έθεσε ο συντονιστής, και που αφορούσαν αρχικά ένα βασικό σημείο της μελέτης, το οποίο είχε απεικονισθεί ως trend και στις μελέτες προηγούμενων ετών σχετικά με την ανάπτυξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μη "κλασικές" μορφές επενδύσεων, όπως ξενοδοχεία, ο χώρος της υγείας, data centers και φοιτητικές εστίες.

Ειδικότερα για την πρώτη κατηγορία, η οποία είναι προφανούς ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, το κύριο ερώτημα αφορούσε στις προβλέψεις σχετικά με τέτοιες συναλλαγές στον Ελλαδικό χώρο, και πιθανούς ανασταλτικούς παράγοντες για να ολοκληρωθούν.

Οι συμμετέχοντες στο panel τοποθετήθηκαν επί του θέματος, επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς και καταλήγοντας πως ο κλ��δος αυτός, ο οποίος ανήκει στους περισσότερα υποσχόμενους της χώρας, πρέπει να υποστηριχθεί οργανωμένα ώστε να διαμορφωθεί σε ένα ελκυστικό προϊόν προς τους διεθνείς επενδυτές.

Η συζήτηση επεκτάθηκε γενικότερα στις προοπτικές της Ελλάδας να προσελκύσει επενδυτές, με έναυσμα τη δήλωση κάποιου από τους ερωτώμενους στη μελέτη ότι, παρά τα προφανή προβλήματα της χώρας μας, "Greece is so depressed it is worth taking a look".

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του Νηπιαγωγείου «Ιωάννης Μ. Καρράς», βραβευμένου με LEED Platinum, από τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Hellenic American Educational Foundation και Πρόεδρο του Alexandros C. Samaras & Associates S.A., κύριο Αλέξανδρο Σαμαρά.