​Μισθωτοί και συνταξιούχοι αναμένεται να σύρουν ξανά το κάρο της φορολογίας. Στον αέρα βρίσκεται το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ. Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί, όπως γράφει η Αγορά και επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών επανέλαβε πως οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις μέχρι να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο που θα δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για τη χρήση του πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο οικονομικών να προγραμματίζει το άνοιγμα του taxis για τις φετινές δηλώσεις στα μέσα Μαρτίου, όμως η τρόικα λέει όχι και στην αύξηση των δόσεων από 3 σε 5 ή 8 που πρότεινε το οικονομικό επιτελείο.

Οι δανειστές διαφωνούν και με την επιβολή συντελεστή φορολόγησης 50% στα υψηλά εισοδήματα, ζητά διευκρινήσεις για το σχέδιο αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων και για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ενώ φέρονται να ξεκαθάρισαν πως η φορολόγηση των αγροτών με 20% πρέπει να ξεκινήσει από φέτος όπως προβλέπεται στο μνημόνιο και να φτάσει στο 26% το 2017.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας. Όπως γράφει η Αγορά το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί μόλις στις 40.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να φορολογηθεί και η ακίνητη περιουσία ως τις 40 χιλιάδες με συντελεστή 0,1%.

Η τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, που δεν αποκλείεται έρθουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Η επιστροφή τους θα κριθεί από την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας.