«Έχουμε απλώσει τον τραχανά και τώρα πρέπει να αρχίσουμε να τον μαζεύουμε. Και πρέπει να αρχίσει αυτό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρέπει να γίνει τάχιστα» είπε ο Γιώργος Προβόπουλος το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή «42 λεπτά» του Σκάι.

Ο πρώην πρόεδρος της ΤτΕ υπογράμμισε πως «η αβεβαιότητα λειτουργεί υπονομευτικά για την οικονομία», ενώ επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε επενδύσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία: «Το 2007 το ποσοστό των επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν 25%, σήμερα είναι μόλις 10-11%».

Ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε μια δήλωση που είχε κάνει παλαιότερα πως «το Grexit θα είναι μία κόλαση» και πρόσθεσε: «Για να κόψει μια κεντρική τράπεζα δραχμές, χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή το ευρώ, ως σκληρό νόμισμα θα έχει αποσυρθεί από την αγορά. Επτά χρόνια ζούμε στους ρυθμούς της λιτότητας και δεν υπάρχει πρόοδος και μιλάμε ακόμα για Grexit».

Ο ίδιος, τόνισε πως είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα γινόταν δεκτό το αίτημά του για «κούρεμα» του χρέους, ενώ είπε ότι έγινε απαισιόδοξος, ακούγοντας πως υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε πως θα πάμε να τους πούμε για κούρεμα, θα τρομάξουν οι Ευρωπαίοι και στο τέλος θα μας παρακαλάνε να μας δώσουν τα λεφτά. Αυτά είναι για γέλια» δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι «άπαντες λένε ότι ήταν μοιραίο πρόσωπο».

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει και τον Γιώργο Παπανδρέου για αύξηση του ελλείμματος, ενώ κατέκρινε τις παροχές των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας του. Παράλληλα, υποστήριξε πως θα έπρεπε «εκ του αποτελέσματος» να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία η οικουμενική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ενώ τόνισε πως είχε καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο πρώην πρόεδρος της ΤτΕ είπε ότι «οι ευθύνες που μας αποδίδουν είναι πράγματι μεγαλύτερες από αυτές που μας ανήκουν, ωστόσο δώσαμε λαβή για να μας χαρακτηρίζουν ξέφραγο αμπέλι», ωστόσο υπογράμμισε πως δεν πρέπει να συνδέεται με το θέμα αυτό με το ζήτημα του χρέους.

Τέλος, για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν, υπογράμμισε ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και τη χώρα.