​Προβλήματα στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της, εν μέσω της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, στα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα μ�� δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Το δημοσίευμα, το οποίο τιτλοφορείται «Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;» αποκαλύπτει παράλληλα, ότι το ΔΝΤ «μπλοκάρει» την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εμμένοντας στην πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα, στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Spiegel μάλιστα, το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για την προθυμία πολλών κρατών - μελών της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις προς τους Έλληνες, σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας, λόγω της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης.

Το Ταμείο επιμένει στις ελληνικές υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων και μπλοκάρει την έκθεση αξιολόγησης που εκκρεμεί εδώ και καιρό, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο πακέτο διάσωσης, επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Οι ειδικοί του επισημαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το έτος. Επειδή δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις», καταλήγει το δημοσίευμα στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα.