​Οριστική θεωρείται πλέον η περικοπή στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς για τους σημερινούς συνταξιούχους που οι συντάξεις τους ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με "Τα ��έα", η κυβέρνηση ξαναγράφει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και αλλαγές και να επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές.

Ήδη εξετάζονται σενάρια για την περικοπή των καταβαλλόμενων υψηλών κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ, όπως και του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, το πακέτο των σεναρίων αυτών προβλέπει τα εξής:

1. Μειώσεις υφιστάμενων κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ ή πάνω από 1.000 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς για τις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.
2. Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από τα 2.772 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.200 ευρώ.
3. Εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή της εθνικής σύνταξης.
4. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή από το 15ο έτος έως το 19ο και θα λαμβάνεται ολόκληρη μόνο με τη συμπλήρωση του 20ου έτους ασφάλισης.
5. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στο 7%.
6. Μειώσεις στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους.
7. Μειώσεις έως και 15% στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
8. Σειρά εκπτώσεων έως και 50% στην ασφαλιστική εισφορά του 20% επί του εισοδήματος των αγροτών, των επιστημόνων και των νέων επαγγελματ��ών για μια περίοδο που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τα πέντε χρόνια.