«Σχέδιο Β» για περικοπές στις κύριες συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις που έχουν πέσει και εξετάζονται είναι και το «ψαλίδι» σε συντάξεις άνω των 1.200 ή 1.500 ευρώ.

Το κουαρτέτο επιμένει σθεναρά στη μείωση των μελλοντικών δαπανών στο ασφαλιστικό ως μονόδρομο για την δημιουργία επαρκούς πρωτογενούς πλεονάσματος μεσομακροπρόθεσμα.

Ήδη, από τη μείωση των εφάπαξ θα εξοικονομηθούν 144,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποτραπούν και δαπάνες ύψους 77,9 εκατ. ευρώ λόγω της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που θα συμπαρασύρουν και τις αιτήσεις για εφάπαξ.

Ενιαίο υπολογισμό εφάπαξ για όλους θέλει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, τα εφάπαξ θα υπολογίζονται πλέον ενιαία για όλους, στο 70% της τελευταίας πενταετίας, «επί» τα χρόνια ασφάλισης. Σε αυτό το ποσό θα εφαρμοστεί ο συντελεστής βιωσιμότητας και ο νέος μαθηματικός τύπος που -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι έτοιμος και θα κατατεθεί μαζί με το υπόλοιπο σχέδιο νόμου, μόλις πάρει την έγκριση των θεσμών.

Ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού οδηγεί, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε μείωση των εφάπαξ κατά επιπλέον 10% (εκτός από τις ήδη ψηφισμένες περικοπές της τάξης του 38%). Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος της εξοικονόμησης σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, απαιτούνται μειώσεις της τάξης του 20%...