Νέα κλίμακα για τη συλλογή αποδείξεων, με την οποία εξετάζει ακόμα και μείωση του αφορολόγητου, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συγκεντρώσουν μέχρι και το 40% του εισοδήματος σε αποδείξεις προκειμένου να α��οφύγουν τα πρόστιμα της εφορίας!
«Θα υπάρχει ποσοστό επί του εισοδήματος το οποίο θα κυμαίνεται από 15% ως 40% ώστε να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε το αφορολόγητο» εξηγεί στο STAR ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής.
Έτσι, καταργείται το ενιαίο ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις και παύει να ισχύει το ανώτατο πλαφόν αποδείξεων ύψους 10.500 ευρώ. Με βάση αυτό μισθωτοί και συνταξιούχοι εξασφάλιζαν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, δηλαδή ένα έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
Μέχρι την ψήφιση της διάταξης που θα συνδέει το αφορολόγητο με το πλαστικό χρήμα, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τις χάρτινες αποδείξεις. Για να καταθέσει ο Τρύφων Αλεξιάδης τη διάταξη πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι δανειστές, οι οποίοι φέρονται να ζητούν μείωση του αφορολόγητου.
Επιβάρυνση 1.100 ευρώ για κάθε φορολογο��μενο!
«Αν θα μειωθεί στο μισό, τότε και η αντίστοιχη μείωση του φόρου θα είναι μισή άρα θα επιβαρυνθεί στα 1.100 ευρώ παραπάνω ο κάθε φορολογούμενος» επισημαίνει ο κ. Παντελής.
Αν αυτό σενάριο πάρει σάρκα και οστά, φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ που πέρυσι πλήρωσε φόρο 1.350 ευρώ, φέτος θα πληρώσει 2.460 ευρώ. Την ίδια ώρα, ο φόρος για εισόδημα 25.000 ευρώ θα εκτοξευθεί από 3.800 ευρώ, στις 4.910 ευρώ.