​Σχέδιο για την επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος εξόφλησης των φόρων που θα βεβαιωθούν με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό προβλέπει την παροχή της δυνατότητας σε όσους φορολογούμενους λάβουν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά, μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, να εξοφλήσουν τα συνολικά ποσά των οφειλών τους σε 8 – 10 μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ορίζεται ότι το συνολικό ποσό οφειλών που αναγράφεται σε κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα μπορεί να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα που έπεται της έκδοσης του εκκαθαριστικού και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016.

Σημειώνεται ότι στο φετινό εκκαθαριστικό θα βεβαιωθούν έως και 4 διαφορετικοί φόροι, ο φόρος εισοδήματος, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κι έτσι θα πέσει μεγάλο το βάρος στις πλάτες αρκετών φορολογουμένων.

Tο ΥΠΟΙΚ λοιπόν εκτιμά πως με την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των παραπάνω φόρων σε 8 – 10 δόσεις θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μηνιαίες υποχρεώσεις των φορολογουμένων μέσα στο 2016 να μην είναι τόσο υπέρογκες για να μπορέσουν πιο εύκολα να τις αποπληρώσουν.