Ούτε ανάσα δεν θα πάρουν οι φορολογούμενοι από την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του μήνα. Αμέσως μετά θα πρέπει να υποβάλλουν τη φετινή φορολογική δήλωση και να ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Για πολλούς το φετινό εκκαθαριστικό θα είναι ...βαρύ και ασήκωτο.

Όπως είπε η φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ στο Star, «Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου από 55% σε 75%. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης».

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, ενώ πέρυσι πλήρωσε με το εκκαθαριστικό εισφορά αλληλεγγύης 480 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φέτος 800 ευρώ, δηλαδή 320 ευρώ περισσότερα. Ο ίδιος ενώ πέρυσι πλήρωσε προκαταβολή φόρου 5.720 ευρώ φέτος θα κληθεί να πληρώσει 7.800 ευρώ, δηλαδή 2.080 ευρώ περισσότερα.

Υπάρχει, όμως και ένα... θετικό νέο στο μέτωπο των τεκμηρίων, λόγω καραμπόλας από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Με το σύστημα υπολογισμού των τεκμηρίων στις περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό, όπως το Κολωνάκι, το Παλαιό Ψυχικό, το Ελληνικό, τη Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, τον Πειραιά, την Βούλα και την Βουλιαγμένη, το τεκμήριο κατοικίας προσαυξάνεται κατά 40%. Έτσι, με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που ισχύει αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015 σε πολλές περιοχές, η τιμή ζώνης υποχωρεί κάτω από τα 2.800 ευρώ κα�� έτσι μειώνεται και το τεκμήριο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που μένει σε διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στο Ελληνικό. Το περσινό τεκμήριο σε αυτήν την κατοικία ήταν 6.300 ευρώ. Με τις νέες αντικειμενικές, η τιμή ζώνης μειώνεται στα 2.350 ευρώ και έτσι υποχωρεί και το τεκμήριο στις 4.500 ευρώ.

ΒΙΝΤΕΟ STAR