Αποφασισμένος να δράσει αν χρειαστεί εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Στον απόηχο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις στις τράπεζές μας» είπε και πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

Ο κ.Ντράγκι τόνισε ότι η νομισματική πολιτική απαιτεί την ταυτόχρονη εφαρμογή των κατάλληλων δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες μέσω των δημόσιων επενδύσεων και της μείωσης της φορολογίας, θα ενισχύσουν την ανάκαμψη.

Ο «σούπερ Μάριο», όπως είναι το παρατσούκλι του κ.Ντράγκι, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να τονωθεί η παραγωγικότητα. «Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» τόνισε .

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνώρισε ότι ορισμένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε υψηλού κινδύνου στοιχεία. «Η πρόσφατη πτώση των μετοχών αντανακλά την ανάγκη αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι βρισκόταν το 2012.

Σύμφωνα με τον ��.Ντράγκι, ορισμένες τράπεζες, εξακολουθούν πάντως να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η αβεβαιότητα και το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν συνιστά μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η ΕΚΤ σκέφτεται την κατάργηση του 500ευρου. «Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο εξετάζουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Το διοικητικό συμβούλιο θα κάνει ό,τι το καλύτερο» κατέληξε.