​Τους έξι λόγους για τους οποίους προκλήθηκε η κρίση της ευρωζώνης και τι πρέπει να κάνει για να αποφύγει μια νέα κρίση στο μέλλον, παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ σε συνέδριο του ESM που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και βασικός παράγοντας στα χρόνια της διαχείρισης της κρίσης δήλωσε ότι «στην Ευρώπη η αντιστοιχία με την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών κολοσσών στις ΗΠΑ, ήταν το σήμα για αστάθεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και μετά Ισπανία, με αυτή τη σειρά».

Εξήγησε ότι «το επίκεντρο της κρίσης διέσχισε τον Ατλαντικό στα μέσα του 2009» και βρή��ε την ευρωζώνη απροετοίμαστη.

«Η ευρωζώνη έστελνε ταυτόχρονα τα καλύτερα και τα χειρότερα σήματα στην αγορά, κάτι που αντικατόπτριζε και την ισχύ του ευρώ, τη στιγμή που το επίκεντρο μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και μετατράπηκε από κρίση της ιδιωτικής οικονομίας σε κρίση των δημόσιων οικονομικών», ακόμα και αν όπως είπε «ξέραμε ότι η ευρωζώνη ήταν σε καλύτερη θέση από ΗΠΑ και Ιαπωνία».

Για την εκδήλωση της κρίσης υπάρχουν έξι λόγοι, λέει ο Ζ. Κ. Τρισέ:

1) Δεν σεβόμασταν το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, είχαμε κοινό νόμισμα χωρίς ομοσπονδία και χωρίς κοινό προϋπολογισμό - μάλιστα το 2004, 2005 οι μεγάλες χώρες χαλάρωσαν την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για τις ίδιες. «Αντέδρασα έντονα σ�� ομιλία μου στο ΕΚ, όμως οι μεγάλες χώρες αρνήθηκαν, παρά την αντίδραση της ΕΚΤ και της Κομισιόν να κάνουν το σωστό».

2) Δεν είχαμε σωστή εποπτεία την μακροοικονομικών δεικτών των κρατών μελών όπως και της ανταγωνιστικότητας. Πιστεύαμε στην αυτοδιόρθωση. Αυτό δε συνέβη. Ήταν η σκέψη των εύπιστων. Το 2005 η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Είδαμε τότε ότι το πρόβλημά μας δεν ήταν η διατήρηση στο 2%, αλλά ο τρόπος της σύγκλισης των κρατών μελών. Έδειχνα τις αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα στους υπουργούς κάθε μήνα από το 2002. Ειδικά στις τρέχουσες σ��ναλλαγές. Ο κυρίως λόγος για την κρίση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ήταν η μη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, στην Ισπανία και την Ιρλανδία ήταν η ανταγωνιστικότητα.

3) Δεν είχαμε οργανισμό διάσωσης και οι επενδυτές το είδαν ως φοβερή αδυναμία
4) Δεν είχαμε τραπεζική ένωση, οπότε ο φαύλος κύκλος τραπεζικών χρεών και δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε. Αν είσαι σε μια κακή κατάσταση αυτό επηρεάζει φυσικά τις τράπεζές σου
5) Δεν είχε ολοκληρωθεί η κοινή αγορά και
6) Δεν προωθήθηκαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Λισσαβόνας.

Ζήτησε τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης

Ο κ. Τρισέ ζήτησε επίσης τη δημιουργία υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς και ευρωκοινοβουλίου των 19 μελών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί θέση μόνιμου και πλήρους ωραρίου υπουργού ��ικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας εντεταλμένος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με ένα και αποκλειστικό χαρτοφυλάκιο και ταυτόχρονα να αποτελεί και τον πρόεδρο του Eurogroup.

Σε σχέση με το κοινοβούλιο, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε να υπάρξει ειδική σύνθεση του υπάρχοντος ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με τα μέλη της ευρωζώνης μόνο και να επιφορτιστεί με την οριστική επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών μελών και της Κομισιόν ή του Eurogroup σε σχέση με τη λήψη μέτρων για την ανταγωνιστικότητα, τα διαρθρωτικά και τα δημόσια οικονομικά.

Ο Ζ. Κ. Τρισέ ζήτησε ταυτόχρονα την ολοκλήρωση της κοινής αγοράς και της τραπεζικής ένωσης.

Από την πλευρά του ο διοργανωτής του συνεδρίου Κλαους ��έγκλγικ συμπλήρωσε την ανάγκη για δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου