​Στην ανεπάρκεια των ελληνικών κυβερνήσεων, τη διαφθορά και τον υπερδανεισμό αποδίδουν 7 στους 10 Έλληνες την οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας.

Την ίδια ώρα, μόλις ένα 10% πιστεύει ότι για την κρίσ�� στην Ελλάδα ευθύνονται οι ξένοι, σύμφωνα με την πανελλαδική μελέτη του Οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», η οποία έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή συγκριτικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά και υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών GPO.

Αναλυτικότερα, συντριπτικό είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι καθοριστικός παράγοντας για την κρίση ήταν η ανεπάρκεια και η διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων, αφού αυτό πιστεύει το 97,8%. Την ίδια ώρα, το 84,1% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι στην κρίση συνέβαλε και η πρακτική που ακολούθησαν οι Έλληνες πολίτες να δανείζονται για να καταναλώνουν αντί να παράγουν.

Ακόμη, ένας στους δυο θεωρεί ότι το κρά��ος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει πλούτο, ενώ το 50,9% είναι αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και το 41,6% δηλώνει ότι είναι υπέρ της υψηλής φορολόγησης αρκεί αυτή να συνοδεύεται από ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλους.

Στην ερώτηση για το ποιες είναι οι βασικές αιτίες της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής που υπάρχει στην Ελλάδα, το 36,6% την αποδίδει στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών,το 32,3% στη μη ανταποδοτικότητα από την μεριά του κράτους, ενώ δυο στους δέκα την δικαιολογούν ως συνυφασμένη με την κουλτούρα του Έλληνα.

Δείτε ΕΔΩ όλη την έρευνα