​Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα για να μην βρεθούμε και πάλι σε δύσκολη θέση, όπως το καλοκαίρι.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων. Η απόσταση από την έξοδο είναι σχετικά μικρή. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία μια νέα οπισθοδρόμηση, ένα νέο φαύλο κύκλο'», είπε ο κ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

Προειδοποίησε μάλιστα και για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, λέγοντας πως «ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα είναι έτοιμοι οι όροι για τα κόκκινα δάνεια.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με ιδιωτικοποιήσεις και όχι αύξηση φόρων, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Αυτά είναι τα μόνα μέσα για την επίτευξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι κρίμα να μείνει αναξιοποίητη η δημόσια περιουσία», είπε.