Μέχρι και 34% απώλεια εισοδήματος κρύβει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των επιστημόνων.
Παρά τις εκπτώσεις που ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μόνοι που θα δουν μείωση της επιβάρυνσης είναι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.
«Σε άλλες χώρες αυτοί οι οποίοι δηλώνουν περισσότερα έχουν κάποιο όφελος. Εδώ προσανατολίζει σε χαμηλότερα εισοδήματα δήλωσης προκειμένου να έχουν τις ανάλογες εκπτώσεις. Δε θέλω να πω για φοροδιαφυγή αλλά μπορούμε να πούμε για αποφυγή από το επάγγελμα για 1-3 μήνες προκειμένου να μην βρίσκεται σε μεγαλύτερο πλαφόν» τονίζει στο STAR ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κατσίκης.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον εκπρόσωπο των ελευθέρων επαγγελματιών Αντώνη Μουζάκη, ιδιαίτερα για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, οι επιβαρύνσεις είναι υπέρμετρα σκληρές σε σχέση με όσα πληρώναμε μέχρι τώρα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Μηχανικός με ετήσιο εισόδημα 50 έως 60 χιλιάδες ευρώ με το ισχύον σύστημα πληρώνει για εισφορές και φόρο 1.513 ευρώ τον μήνα. Με το σχέδιο της κυβέρνησης θα πληρώσει 2.657 ευρώ. Το καθαρό του εισόδημα έτσι θα μειωθεί κατά 34,1%.
Γιατρός με το ίδιο ετήσιο εισόδημα σήμερα πλήρωνε για εισφορές και φόρο 1.444 ευρώ, ενώ αν περάσει το σχέδιο θα πληρώνει 2.331 ευρώ. Το καθαρό του εισόδημα θα μειωθεί κατά 26,8%.
Δικηγόρος με το ίδιο εισόδημα πληρώνει για εισφορές και φόρο 1.528 ευρώ. Με το σχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει να πληρώνει 2.240 ευρώ. Πρακτικά δηλαδή μείωση του καθαρού του εισοδήματ��ς κατά 21,3%
«Τα νέα παιδιά πλέον φεύγουν ασυζητητί και έχουν βγάλει από ��ο μυαλό τους ότι κάποτε θα καταφέρουν να πάρουν μία σύνταξη. Αυτό μας λένε. Τι να έρθουμε να γραφτούμε στα ταμεία αφού δε θα πάρουμε ποτέ σύνταξη;» εξηγεί ο κ. Κατσίκης.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, πάντως, τόνισε πως δεν υπάρχει ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά μία πρόταση υπό διαβούλευση.