​Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας την Δευτέρα σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναθεώρηση της νομισματικής πολι��ικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.

«Η ΕΚΤ θα συμβάλει ενεργά στην συνέχιση της ανάκαμψης» διαβεβαίωσε ο κ.Ντράγκι, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «ελλοχεύουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολιτική της».

«Η ανάπτυξη βρίσκεται ιστορικά χαμηλά, οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους - στοιχεία που αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Θα χρειασθεί ανθεκτικότητα για τις οικονομίες της ευρωζώνης», τόνισε.

Μια άλλη πρόκληση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι «η μη τελική ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τα επεισόδια κόπωσης που παρατηρήθηκαν το δεύτερο ήμισυ του 2015».

Σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι, για ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα απαιτούνται παράλληλες προσπάθειες με την ολοκλήρωση των εργασιών στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών. Απαιτείται επίσης ένα βασικό απόθεμα για το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης, ώστε να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία του, και ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων.

Σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών - μελών, ο κ.Ντράγκι υποστήριξε «την πλήρη συμμόρφωση» με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ στα περί συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ο κ.Ντράγκι απέφυγε να τοποθετηθεί στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ο ίδιος εξήγησε πάντως πως όταν σχηματίστηκε η τρόικα στις αρχές του 2010, η Νομισματική Ένωση δεν είχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης της απώλειας πρόσβασης στις αγορές από χώρες - μέλη.

Διευκρίνισε μάλιστα πως αρχικά είχε σχεδιασθεί να είναι συμβουλευτικός ο ρόλος της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για τα κράτη και για την Ελλάδα.

«Ήταν σαφείς οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η συμβολή της ΕΚΤ, αλλά και γιατί αποδέχθηκε η ΕΚΤ τη συμμετοχή της . Γιατί μια επιτυχία των προγραμμάτων θα σήμαινε έναν καλό μηχανισμό και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η τελική επιλογή και οι αποφάσεις για τα προγράμματα ανήκουν στο Eurogroup, στους υπουργούς των Οικονομικών, στον ESM και όχι στους θεσμούς που εμπλέκονται στα προγράμματα.