​Οι… εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι θα μας ευχηθούν «καλό μήνα», καθώς αναμένονται στην Αθήνα την Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αρχίσει και επίσημα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στο μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης ενός «λογικού συμβιβασμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο θα καταφτάσει στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και από Δευτέρα θα αρχίσει η, πολυπόθητη, αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να επιθυμεί την ολοκλήρωσή της το συντομότερο, ώστε να μην προκύψουν νέες περιπέτειες.

Την ώρα που οι αγρότες παραμένουν «στα κάγκελα» και τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει απεργία (την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου), δανειστές και κυβέρνηση θα ρίξουν στο τραπέζι το νέο ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα ενεργειακά (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ) και το δημοσιονομικό κενό για το 2017 - 2018, για το οποίο οι δανειστές φαίνεται να ζητούν μέτρα, καθώς υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Λίγο πριν στρωθεί το… κόκκινο χαλί, όπως σας έχουμε ενημερώσει, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένας «λογικός συμβιβασμός» με τους θεσμούς και πρόσθεσε πως το καλό σενάριο θέλει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο την αναπτυξιακή στρατηγική της, η οποία περιλαμβάνει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως τα capital controls δεν επηρέασαν την πραγματική οικονομία, ενώ η χαλάρωσή τους, μαζί με την περαιτέρω διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και την αξιοποίηση για επενδυτικούς σκοπούς των αδιάθετων κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν τα βασικά σημεία για την επιστροφή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε σήμα για να βρεθεί η χώρα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος το άνοιγμα της συζήτησης για τη μείωση του χρέους, συμπληρώνοντας ότι είναι κρίσιμο να υπάρξουν παρεμβάσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά για να τροφοδοτηθεί η προσέλκυση επενδύσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.