Μπορεί η νέα φορολογική δήλωση να είναι έτοιμη και μέσα στον Φεβρουάριο να αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της, ωστόσο το ασφαλιστικό ανάβει… νέες φωτιές!
Οι φοροτεχνικοί δηλώνουν ότι δεν θα υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις αν δεν αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
«Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις όλων των φορέων. Δεν θα υποβάλουμε δηλώσεις από τη στιγμή που θα ανοίξει το σύστημα» τονίζει στο STAR ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.
Αν κάνουν οι φοροτεχνικοί πράξη την απειλή τους τα κρατικά έσοδα κινδυνεύουν με κατάρρευση καθώς μέσω φοροτεχνικών υποβάλλεται περίπου το 80% των φορολογικών δηλώσεων.
Οι 3 αλλαγές στο φετινό Ε1
Τρεις αλλαγές σε σχέση με την περυσινή έχει η νέα φορολογική δήλωση.
• Στον πρώτο πίνακα της δήλωσης που αφορά στα στοιχεία του φορολογούμενου έχει προστεθεί η ένδειξη “Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης” για την κοινή υποβολή δήλωσης από ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο.
Προστέθηκε ο κωδικός 125-126 για τη δήλωση ενοικίων που δεν έχουν εισπραχθεί από τον φορολογούμενο και για τα οποία δεν θα φορολογηθεί.
Ο κωδικός 049 για τις αποδείξεις παραμένει στη φόρμα της δήλωσης αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι απενεργοποιημένος καθώς δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωση αποδείξεων.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί και νωρίτερα και η πληρωμή του φόρου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο φόρος εισοδήματος θα έχει εξοφληθεί το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου για να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο η πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Και φέτος οι κωδικοί του εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και εργαζόμενων με μπλοκάκι θα είναι προσυμπληρωμένοι.