​Ήταν μόλις πριν από δύο μήνες όταν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επηρεαστούν οι τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών των Μέσ��ν Μαζικής Μεταφοράς από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και πως θα αυξηθούν μόνο οι τιμές των εισιτηρίων.

Όμως σ’ αυτή τη χώρα που το θέατρο το παραλόγου ανθεί, τελικά θα γίνουν και τα δύο!

Η τιμή του βασικού εισιτηρίου τροποποιείται από 1,20 ευρώ σε 1,40 ευρώ με παράλληλη όμως αύξηση του χρόνου ισχύος του στα 90 λεπτά. Η τιμή του βασικού μειωμένου εισιτηρίου παραμένει 0,60 ευρώ, ωστόσο ο χρόνος ισχύος του αυξάνεται στα 90 λεπτά (από 70 σήμερα). Σημειώνεται ότι οι άνεργοι συμπολίτες μετακινούνται από το καλοκαίρι του 2015 δωρεάν.

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά σε αύξηση της τιμής συγκεκριμένων τύπων καρτών και ειδικότερα εκείνων που αφορούν σε όλα τα μέσα και για διαδρομές μέχρι και το αεροδρόμιο, όπως επίσης των εξαμηνιαίων και των ετήσιων για όλα τα μέσα εκτός του αεροδρομίου.

Έτσι, η 6μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα εκτός αεροδρομίου θα κοστίζει πλέον 170 ευρώ από 165 και η ετήσια 330 ευρώ από 320.

Οι τιμές για τις αντίστοιχες μειωμένες κάρτες διαμορφώνονται στα 85 από 83 ευρώ και στα 165 από 160, ενώ η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα μέχρι το αεροδρόμιο από 1η Φεβρουαρίου θα αυξηθεί στα 49 ευρώ από 45 (25 ευρώ η μειωμένη από 23).

Αύξηση 12 ευρώ θα έχει και η τριμηνιαία κάρτα από 142 ευρώ στα 130 (71 από 65 ευρώ), 20 ευρώ η εξάμηνη από 230 ευρώ στα 250 (125 από 115 ευρώ η μειωμένη), ενώ για την ετήσια οι επιβάτες θα πρέπει πλέον να καταβάλλουν 490 ευρώ από 450 (245 από 230 η μειωμένη).

Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι την απόφαση αυτή έλαβε το υπουργείο, χωρίς κα��ία ειδοποίηση και χωρίς καμία συνεννόηση, έστω τυπική ενημέρωση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μιας και εκπρόσωποι των εργαζομένων μάθαιναν για την αιφνίδια αυτή αύξηση από τους δημοσιογράφους που τους καλούσαν για να πάρουν μια αντίδρασή τους.

Διαψεύδει το υπουργείο μέσω των εργαζομένων

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, εκπρόσωποι των εργαζομένων επικοινώνησαν με το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο διέψευσε εν μέρει τις αυξήσεις.

Όπως είπε στο star.gr, ο Λ. Ρενιέρης, πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, ο Γενικός Γραμματέας, διαβεβαίωσε πως οι αυξήσεις δεν αφορούν τις μηνιαίες και τριμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, παραδέχθηκε όμως ότι θα αυξηθεί η τιμή των μηνιαί��ν και τριμηνιαίων καρτών για όλα τα μέσα και το αεροδρόμιο, όπως επίσης και των εξαμηνιαίων και ετήσιων.

Κι έτσι όμως, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση τόσο στις τιμές των εισιτηρίων, όσο και στις τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών και μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ρενιέρης, στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ένα από τα αιτήματά τους θα είναι να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές αυτές.