​Αλλαγές και… εκπλήξεις έχει το νέο έντυπο Ε1 για τη φορολογία εισοδήματος, τις οποίες πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι που καλούνται φέτος να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στις τα εισοδήματα του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες, ίσως και την 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε τρεις δόσεις, την πρώτη έως τα τέλη Μαΐου, τη δεύτερη έως τα τέλη Ιουλίου και την τρίτη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

E1.JPG

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι στον κωδικό 049, που είναι για τις αποδείξεις, και παραμένει στο έντυπο Ε1. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως οι αποδείξεις δεν θα υποβληθούν φέτος και δε θα ληφθούν υπόψη, όμως η εμφάνιση του κωδικού στο έντυπο προκαλεί ερωτήματα. Πάντως από το υπουργείο υποστηρίζουν πως ο συγκεκριμέν��ς κωδικός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

Πέρα από αυτόν όμως, το φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, περιλαμβάνει και κάποιους άλλους σημαντικούς κωδικούς, όπως είναι δύο νέοι κωδικοί στον πίνα 4 Δ2 στην παράγραφο 11, που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια.

Σ’ αυτούς τους κωδικούς λοιπόν θα μπορούν να αναγράφουν τα ποσά για να μην φορολογηθούν.

Επίσης, στον πίνακα 4Ε, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίους έχουν απαλειφθεί οι τρεις κωδικοί, όπου πέρσι οι φορολογούμενοι δήλωσαν στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας.

E1b.JPG

Μια ακόμα αλλαγή υπάρχει στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του εντύπου, όπου κάθε χρόνο η σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και πληροφοριακά στοιχεία, που ήταν απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου. Φέτος λοιπόν μπορεί να δηλώνει τα αντίστοιχα στοιχεία η οποιαδήποτε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη, αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό της, αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Μάλιστα δίπλα από τη φράση «Συζύγου», που υπάρχει πάνω από τη δεξιά στήλη των δηλωτέων φορολογικών στοιχείων, έχουν προστεθεί τώρα τα αρχικά «Μ.Σ.Σ», που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».