​Σε τροχιά ανάπτυξης θα μπει το 2016 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος σημείωσε πως η κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για να βγει η χώρα από την κρίση.

Μιλώντας, στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής με θέμα τη ναυτιλία, ο κ. Σταθάκης ανέφερε τα έξι σημαντικά κομβικά σημεία από τη συμφωνία του Ιουλίου μέχρι σήμερα που περιελάμβαναν και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Σημείωσε ακόμα ότι με βάση τις παλιές συμφωνίες που υπήρχαν, η Ελλάδα είχε κληθεί να πληρώσει ανάμεσα στο 2015 και το 2022 περίπου 80 δισ. ευρώ στην εξυπηρέτηση του χρέους και επεσήμανε ότι αυτά τα 80 δισ. ευρώ μετατράπηκαν σε μακροχρόνιο χρέος διάρκειας 30 ετών.

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε ακόμα στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που οδήγησε στη γρήγορη απομείωση του ELA κατά 20 δισ. ευρώ και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s για πρώτη φορά μετά από μήνες.

Σημείωσε επίσης ότι τα δεδομένα που υπήρχαν τον Αύγουστο, δεν ισχύουν πια, αφού όπως είπε «η ελληνική οικονομία καταγράφει μηδενική ύφεση και εκ των πραγμάτων υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι το '16 θα καταγράψει σημαντικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά την αναπροσαρμογή των νέων δεδομένων».

«Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια ισχυρή μεταστροφή σε αύξηση των επενδύσεων και στήριξης των κλάδων που συνεισφέρουν παραδοσιακά όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός. Θα πρέπει να γίνουν οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο ��όπος προκειμένου να υπάρξει στήριξη των επενδύσεων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της εξωστρέφειας», είπε ο κ. Σταθάκης.

Όσον αφορά στον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι αυτός έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ενώ επεσήμανε ότι προσπαθεί να δώσει ώθηση στη μεταστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για προσέ��κυση ξένων επενδύσεων, φορολογικής ασφάλειας, σταθερό φορολογικό περιβάλλον για επτά χρόνια και δίνει κίνητρα επικεντρωμένα σε τομείς – κλάδους ή δραστηριότητες που έχουν αυτή τη δυναμική.

Ο υπουργός Οικονομίας επέμεινε στην ανάγκη για σωστή διαχείριση των νέων πόρων από το ΕΣΠΑ και αναφερόμενος στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων δήλωσε ότι εισάγεται για πρώτη φορά το ενιαίο σύστημα όλων των διαγωνισμών και όλων των κατηγοριών δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης, το οποίο ανοίγει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ μετά την ολοκλήρωση των εννέα εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεων και που θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.