​Και άλλα… «μπλόκα» βάζουν στο παρά πέντε της έναρξης της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου οι εταίροι, την ώρα που η Ελλάδα είναι γεμάτη από άκρη σε άκρη με τρακτέρ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι δανειστές και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτός από σκληρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, βάζει στο τραπέζι και το Εργασιακό, δηλαδή κυρίως τις ομαδικές απολύσεις.

Το Μνημόνιο προβλέπει για το Εργασιακό ότι η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από διαβούλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο.

Δεδομένου ότι η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης είναι ήδη εξαιρετικά βαριά με ��ο Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, το Εργασιακό είχε σιωπηρώς πάρει αναβολή. Πηγή της ευρωζώνης, μάλιστα, είχε αναφέρει τον περασμένο Νοέμβριο ότι το εργασιακό θα πάει στη δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ «ζεσταίνει» και πάλι το θέμα, που ήταν πάντα από τα αγαπημένα του, βάζοντάς το στο τραπέζι με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

Δείτε επίσης:

Μοσκοβισί: «Μετά το Ασφαλιστικό, στο τραπέζι ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις»