«Η χειρότερη λιτότητα είναι οι υψηλοί φόροι που βαραίνουν τους πάντες για να συνεχίσει ένα κράτος να χρηματοδοτεί ένα επίπεδο δαπανών που δεν αντέχει» είπε ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τώρα που η χώρα του βγαίνει από το μνημόνιο, μειώνει το χρέος της, είναι ήδη στις αγορές, έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και μειώνει την ανεργία.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, γκρέμισε τη λαϊκίστικη ρητορική που αναπαράγεται χρόνια τώρα στην Ελλάδα, χωρίς καν να προσπαθήσει. “Πήραμε αμέσως την απόφαση, πήραμε γρήγορα τα μέτρα, φτάσαμε σε έλλειμμα 0,2 το 2014 και σε πλεονασματικό προϋπολογισμό έκτοτε”. Στις φωνές και τις κραυγές αντιπαρέβαλε την κοινή λογική. Η Κύπρος δεν αύξησε τους φόρους της, αλλά μείωσε τις δαπάνες του κράτους, κάτι που η Ελλάδα συνεχίζει και φυλά ως κόρη οφθαλμού. Η τρόικα δεν πρόλαβε ποτέ να κάνει συστάσεις για πρόσθετα μέτρα. Δεν πρόλαβε ποτέ να επιβάλει δικό της μίγμα πολιτικής. Γιατί στην Κύπρο υπήρχε κοινή λογική. Από το 2013 είναι ζήτημα να έγινε μια απεργία. Δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για την Ελλάδα. Η Κύπρος μείωσε τα ελλείμματά της γρηγορότερα από ότι της είπε η ΕΕ. Η Ελλάδα “έκανε διαπραγμάτευση για να μειώσει βραδύτερα”, λες και θα κέρδιζαν οι Ευρωπαίοι από τα χαμηλά ελληνικά ελλείμματα. Η Κύπρος έκανε γρήγορα δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να απελευθερώσει τη δυναμική της οικονομίας. Στην Ελλάδα οι αντιστάσεις για κάτι τέτοιο είναι ακόμα τεράστιες. Η σύγκριση των οικονομικών επιδόσεων των δύο χωρών αρκεί για να καταδείξει ποια είναι η διαφορά μεταξύ συνετής και έγκαιρης εφαρμογής μιας συμφωνίας και της ατέρμονης μεμψιμοιρίας.

Ως εκ τούτου Kύπρος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με το ΔΝΤ και τον ESM κανονικά το Μάρτιο, έχει αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές, έχει εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και έχει σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, όμως πρέπει να συνεχίσει την πορεία της δημοσιονομικής σοβαρότητας και των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να παρουσιάσει μια ρόδινη εικόνα, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως είπε, ότι η Κύπρος ξεκίνησε από μεγάλες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες και έφτασε να αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας, με σοβαρές οικονομικές προοπτικές.

Ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μια εκτενή ιστορική ανασκόπηση της κατάστασης που οδήγησε την Κύπρο στην «τέλεια καταιγίδα». Ο κ Γεωργιάδης ανέφερε ότι ύστερα από μια περίοδο παρατεταμένης ανάπτυξης, η οικονομία συσσώρευσε τραπεζικές ανισορροπίες συνδυασμένες με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, επαναλαμβανόμενα ελλείμματα της τάξης του 5% και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κάποια στιγμή η φούσκα έσκασε».

Η ύφεση είχε ήδη έρθει από το 2009 και η ανεργία είχε φτάσει στο 15%, ανέφερε. Έκανε λόγο και για το PSI των ελληνικών ομολόγων το οποίο τότε, όπως είπε, θα έπρεπε να συνοδευτεί από μέτρα στήριξης του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Αν αυτό είχε συμβεί η κρίση των τραπεζών θα είχε αποφευχθεί. Τα ταμεία είχαν αδειάσει και οι αγορές είχαν κλείσει το 2013, είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε στους Ευρωβουλευτές ότι η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε στο αποκορύφωμα της κρίσης. Τάχιστα συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής με τον ESM και γρήγορα εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά της χώρας, ανέφερε. Σημείωσε πως το έλλειμμα του 10% έφτασε το 2014 στο 0,2% και έκτοτε το έλλειμμα παραμένει οριακά αρνητικό. Ελήφθησαν μέτρα για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σήμερα είναι μικρότερος αλλά πιο υγιής, είπε. Ανέφερε ότι η ύφεση τελείωσε και η πρόσβαση στις αγορές αποκαταστάθηκε.

Ο κ. Γεωργιάδης απέδωσε την επιτυχία στις αντοχές του παραγωγικού ιστού, στους πολίτες που κατανόησαν την κατάσταση, αφού «είχαμε ελάχιστες μέρες απεργίας κατά τη διάρκεια της προσαρμογής», αλλά και στην γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνημένων. «Δεν πρόλαβε ποτέ το ΔΝΤ να μας πει ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι» ανέφερε.

«Σήμερα οι καταθέσεις επιστρέφουν, όπως και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια» είπε ο κ. Γεωργιάδης στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε έλεγχο και η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι με όλα τα παραπάνω διαλύεται και το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας. «Η χειρότερη λιτότητα είναι οι υψηλοί φόροι που βαραίνουν τους πάντες για να συνεχίσει ένα κράτος να χρηματοδοτεί ένα επίπεδο δαπανών που δεν αντέχει. Είναι κοινή λογική» είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Μέσω της φορολογικής σταθερότητας δημιουργήσαμε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον» σημείωσε, και πρόσθεσε πως «αυτό είναι το πλέον σημαντικό συστατικό της πολιτικής».
«Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι ο εξορθολογισμός οδηγεί σε ύφεση, η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη και στις αγορές» ανέφερε και τόνισε πως «δεν θα χρειαστούμε 2 δισ. ευρώ από τον φάκελο της χρηματοδότησης». Ο Υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας πως «κάναμε πολλά, αλλά μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα».

Σε σχέση τέλος με την Ελλάδα, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ελπίζει πως «δεν θα είναι για πολύ η μόνη χώρα που θα είναι σε πρόγραμμα». Ανέφερε η χώρα έχει «τεράστιο παραγωγικό δυναμικό» και πως πρέπει «να αρθούν οι στρεβλώσεις και να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της».