​Μπορεί τα πέντε χρόνια της κρίσης, τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών να έχουν πετσοκοφτεί, οι μισθοί και οι συντάξεις να έχουν πέσει στα τάρταρα και εκατομμύρια να έχουν καταδικαστεί στην ανεργία και να τα βγάζουν πέρα με δυσκολία, όμως οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Όπως αναφέρει έρευνα του Έθνους, με βάση επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές σε βασικά είδη αυξήθηκαν κατά 18%, ενώ η μείωση στους μισθούς ξεπέρασε το 23%.

Μάλιστα, η κατάσταση όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία είναι δραματική, καθώς η ανοδική πορεία στα είδη διατροφής συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από το 2010, οπότε και ξεκίνησε η κρίση, μέχρι και σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ την περίοδο αυτή, οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανά εργαζόμενο έχουν πέσει στα 21.930 από 28.548 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται δραματικά και οι μειώσεις σε συντάξεις είναι μεγάλες, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής δεν έχουν τέλος.

Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2015 η τιμή στις πατάτες αυξήθηκε κατά 18,6%, στο ελαιόλαδο 14,1%, στα νωπά λαχανικά 5,5%, στα αυγά 3,7%, στον καφέ 9%, στο ψωμί και στα δημητριακά 2,9%, στα ζαχαρώδη 5,4%, στα αποξηραμένα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς 10,5% και στο γάλα 1,8%.

Όσο για τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί την πενταετία 2010 – 2015, ο καφές είναι ακριβότερος κατά 16,44%, το ελαιόλαδο κατά 16,99%, τα αυγά κατά 14,19%, οι πατάτες κατά 13%, τα νωπά λαχανικά κατά 5,75%, το γάλα κατά 2,79%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 1,96%, κ.ο.κ.

Όσο για τους λόγους που έχουν οδηγήσει στις ανατιμήσεις αυτές, ερευνητικοί φορείς εξηγούν ότι αυτοί είναι:

1. Η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ
2. Η δια��κώς συρρικνούμενη εγχώρια αγροτική παραγωγή, αλλά και ��ι ελλιπείς έλεγχοι κατά τη διακίνηση προϊόντων.
3. Η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς που έχει σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
4. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
5. Η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικές πηγές, κάτι που εντάθηκε μετά την επιβολή των capital controls.
6. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
7. Το κόστος ενέργειας.
8. Η δράση καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να καθορίζουν τις τιμές, να περιορίζουν την παραγωγή και να μοιράζουν την αγορά.
9. Η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις που έχουν τεράστιο μερίδιο στην αγορά επιβάλλοντας αποκλειστικούς όρους προμήθειας σε πελάτες τους.