​Εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Τη Δευτέρα θα συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι μεν δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή και οι γιατρ��ί αρχίζουν τις δικές τους κινητοποιήσεις.

Δικηγόροι με πολυετή καριέρα βρίσκονται ίσως για πρώτη φορά σε οικονομικό αδιέξοδο. Εάν περάσουν οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, τότε πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν ακόμα και να κλείσουν το γραφείο τους γιατί δεν θα μπορούν πια να το συντηρήσουν.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο, εάν υπολογίσουμε όλες τις εισφορές που έχει να καλύψει σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας, τότε θα πρέπει να πληρώσει τα 7 από τα 10 ευρώ που θα έχει σαν εισόδημα.

Υπάρχουν μάλιστα ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδος.

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ μέχρι τώρα με όλες τις επιβαρύνσεις που καλείται να πληρώσει, έχει ποσοστό εισοδήματος που του απομένει πάνω από το 36%. Εάν ισχύσουν όμως οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, θα έχει μόλις 31%,ενω ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 30.000ευρώ, τώρα έχει εισόδημα που του απομένει μετά τη πληρωμή φόρων, εισφορών 39,20% και μετά τις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου θα έχει 31,50%.

Οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντα τους, όπως και οι δικαστικοί επιμελητές, ενώ οι γιατροί Πέμπτη και Παρασκευή προειδοποιητικά θα απέχουν από κάθε γραφειοκρατική υποχρέωσή τους, όπως πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, κλπ.